Variabel og dårlig kvalitet er en betydelig utfordring for deler av norsk fiskeindustri. Kystfiskeriene har imidlertid et stort potensial når det gjelder å levere fersk fisk av høy kvalitet.
FrankGregersenJournalist
Publisert
Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
"Kystflåten har fortrinn ved å kunne levere dagfersk fisk til industrien."
- Kystflåten har et betydelig konkurransefortrinn fordi fisken kan leveres dagfersk til industrien på land, påpeker seniorforsker Leif Akse.
Dermed kan fisken raskt bearbeides og distribueres allerede ett til to døgn etter fangst. Til sammenligning vil det ferskeste råstoffet fra havfiskefartøyene ofte være tre til fire døgn gammelt når det er klart for bearbeiding.
Mer vekt på kvalitet
Råstoffkvalitet blir stadig oftere pekt på som et område med stort forbedringspotensial. Det gjelder både i fisket og i industrien.
I fiskeriene handler det først og fremst om at fisket gjennomføres slik at fangstskader unngås i størst mulig grad. Her er det flere forhold som har betydning, slik som type fiskeredskap og riktig bruk av redskapen under ulike strøm- og værforhold. Det handler også om holdninger og bevissthet i forhold til kvalitet.
Betydelige verdier
Når fisken kommer på land er det viktig at den kvalitetssorteres. Fiskeriforskning har utviklet en kvalitetsskala, en såkalt fangstskadeindeks, som fisken kan bedømmes og sorteres etter. Skalaen gir et objektivt svar på fiskens kvalitet og hvor godt egnet den er til ulike produkttyper.
- Det er betydelige verdier å hente i kvalitetsarbeidet. I tillegg til fiskeflåten vil alle de andre leddene fra produsent og fram til forbruker tjene på dette, sier Akse.
Stor satsing
Forskningsresultatene som her er omtalt, er en del av flere undersøkelser omkring fangstskader og kvalitet. Arbeidet har pågått i flere prosjekt fra 2002.
Oppdragsgivere har vært Norges forskningsråd, Norges Råfisklag, Filetforum, Saltfiskforum og Tørrfiskforum (de tre foraene drives av Fiskeri- og havbruksnæringens landsforening). Prosjektene er finansiert av Fiskeri- og havbruksnæringens forskningsfond, Norges Råfisklag og Norges forskningsråd.
Omfattende dokumentasjon
Fullstendig statistikk og bildedokumentasjon fra undersøkelsene finnes i følgende rapporter: