Robust kongesnegl

Fiskeriforskning har gjort forsøk med lagring av levende kongesnegl i ulike temperaturer. Resultatene viser at den er godt egnet til å lagres levende.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

"Kongesneglen."

Kongesneglen er en nykommer blant artene den norske kystflåten fisker etter. Kongesneglen finnes i spredte områder langs hele Norskekysten, men det er få mottaks- og produksjonsanlegg hvor fiskerne kan levere fangsten.

De er derfor avhengige av å kunne lagre kongesneglene levende inntil de kan leveres, men det har vist seg at en del snegler dør før de kommer så langt.

Siden en vet at kongesneglen klarer seg bedre om vinteren enn om sommeren, var spørsmålet om problemet kunne skyldes temperaturen sneglene ble lagret i.

Våt og tørr lagring

Fiskeriforskning fikk dermed i oppdrag av Fiskeri- og havbruksnæringens forskningsfond å undersøke dette nærmere. Forskerne gjorde forsøk med lagring av kongesnegler i vann som holdt 4, 10 og 15 ºC. Etter 12 uker var svært få snegler døde.

Det ble også gjort forsøk med tørrlagring i tre dager på kjølerom ved 1, 4 og 8 ºC, med svært gode resultater.

"Lagringsforsøkene ble gjort under optimale forhold med svært gode resultater. "

- Kongesneglen egner seg godt for levende lagring, sier seniorforsker Sten Siikavuopio.

- Det er ingenting som tyder på at fiskernes observasjoner av dødelighet under lagring skyldes temperaturen de er lagret ved. Trolig er det lagringsmetoden som er årsak til at snegler dør, sier han.

Siikavuopio er nå i gang med et nytt prosjekt hvor han skal se nærmere på ulike lagringsmetoder som fiskerne bruker.

I dag blir kongesneglen oppbevart i forholdsvis smale sekker, og i det nye prosjektet skal forskerne forsøke å utvikle disse sekkene slik at sneglene får bedre vilkår for å overleve.

Hva med smaken?

Etter lagring ble også kvaliteten undersøkt. Kongesnegler fra de ulike temperaturgruppene ble vurdert etter kriteriene lukt, smak, konsistens og størrelse på muskelen.

"Godbit: Snegle-snacks kan kjøpes i sør-koreanske butikker. "

Generelt ble ettersmaken beskrevet som en søtlig skalldyrsmak med en anelse bitterhet. Det var små forskjeller i kvalitet mellom de ulike gruppene snegler, bortsett fra størrelsen på muskelen som var lavere når sneglen var lagret ved de høyeste temperaturene.

Det vil dermed lønne seg å lagre kongesneglen ved lavere temperaturer.

Ender opp som snacks

I Europa er det franskmennene som spiser mest kongesnegl, men de største markedene finner en i Asia.

Aller mest populær er kongesneglen i Sør-Korea, hvor den hovedsakelig brukes som snacks. Blant produktene på markedet finner man både poser med krydrede biter, som vist på bildet, og hele snegler som er marinert og hermetisert.

Fisket etter kongesnegl har pågått i flere land rundt Nord-Atlanteren siden 1950-tallet. I Norge har kongesneglen hittil vært en lite utnyttet ressurs, men er nå en av flere interessante nye arter for kystflåten.

Powered by Labrador CMS