Multimedia om havstrømmer

Bakgrunn:

Havstrømmene er viktige for klimaet, spesielt her i nord hvor vannet i Golfstrømmen varmer opp lufta. Denne multimedia-produksjonen viser deg de viktigste havstrømmene, hva som driver dem og hvordan global oppvarming kan endre dem.

10.3 2008 05:00

Du kan også laste ned produksjonen og kjøre den lokalt på en PC eller Mac uten internett-tilgang. Høyreklikk på lenken nedenfor og velg “lagre mål som …”

 

Windows exe-fil (2,6 Mb)

Mac OSX hqx-fil (4,4 Mb)

 

Havstrømmer er også kalt havets transportbånd. Thor Heyerdahl viste hvordan havstrømmene kan ha vært drivkraften som hjalp tidligere tiders sjøfarere fram over verdenshavene.

 

I dag er vi mest opptatt av hvordan havstrømmene flytter kaldt og varmt vann og påvirker klimaet.

 

Denne multimedieproduksjonen gir et sterkt forenklet bilde av de store kretsløpene i verdenshavene og hva som driver dem. Som en første innføring er den nyttig for å forstå de store sammenhengene.

 

Polaråret

 

Denne multimedia-produksjonen er med i en serie som produseres i samarbeid med Polaråret.

 

Den forrige produksjonen i serien var en tidslinje for jordas klima.

 

Faglige konsulenter på produksjonen har vært Cecilie Mauritzen ved forskningsavdelingen til Meteorologisk institutt i Oslo, Lars H. Smedsrud og Asgeir Sorteberg ved Bjerkes Centre for Climate Research, og Johnny Johannessen ved Nansen Environmental and Remote Sensing Center, Bergen.

Annonse

forskning.no ønsker en åpen og saklig debatt. Vi forbeholder oss retten til å fjerne innlegg. Du må bruke ditt fulle navn. Vis regler

Regler for leserkommentarer på forskning.no:

  1. Diskuter sak, ikke person. Det er ikke tillatt å trakassere navngitte personer eller andre debattanter.
  2. Rasistiske og andre diskriminerende innlegg vil bli fjernet.
  3. Vi anbefaler at du skriver kort.
  4. forskning.no har redaktøraransvar for alt som publiseres, men den enkelte kommentator er også personlig ansvarlig for innholdet i innlegget.
  5. Publisering av opphavsrettsbeskyttet materiale er ikke tillatt. Du kan sitere korte utdrag av andre tekster eller artikler, men husk kildehenvisning.
  6. Alle innlegg blir kontrollert etter at de er lagt inn.
  7. Du kan selv melde inn innlegg som du mener er upassende.
  8. Du må bruke fullt navn. Anonyme innlegg vil bli slettet.

Annonse

Annonse