Fiskeolje forebygger ikke hjerteflimmer

Det har hittil vært en utbredt oppfatning at inntak av fiskeolje kan forebygge hjerteflimmer. En fersk dansk undersøkelse viser at dette trolig ikke er tilfelle.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Fiskeolje har vært sett på som et universalmiddel for alle som har anlegg for hjerte- og karsykdommer. Vi drikker tran som aldri før, og svelger omega 3-piller så det er en fryd for legemiddelindustrien. Men sannheter i forskningsverdenen er ingen hellige kuer. Kanskje er ikke fiskeolje så sunt likevel?

Debatten gjenopplivet

- Debatten om fiskeolje er gjenopplivet, sier dr. Lars Frost ved Århus Universitetshospital, til forskning.no.

- Det foregår en rekke placeboforsøk for tiden. Årsaken er at det ikke er avklart hva fiskeolje er godt for.

Resultatene fra Frosts forskergruppe ble nylig lagt fram på en kongress for europeiske hjerteleger med 20 000 deltakere. Konklusjonene vakte stor oppmerksomhet, forteller Frost.

- De bryter nemlig med den alminnelige oppfatningen om at inntak av fiskeolje kan forebygge forstyrrelser i hjerterytmen.

Fulgte nesten 48 000 personer

Forskerne har fulgt hele 47 949 personer og undersøkt sammenhengen mellom inntak av fiskeolje og utvikling av hjerteflimmer. Ved hjerteflimmer (atrieflimmer) slår hjertets forkamre meget fort og uregelmessig. Man kan gjerne ha en puls på 150-200 slag i minuttet. I slike tilfeller klarer ikke hjertet å tømme kamrene for blod. En rest blod kan bli stående stille i hjertet, akkurat som en bakevje i en bekk, slik at det oppstår stor fare for dannelse av blodpropp.

De danske forskerne fulgte personene gjennom fem år. 374 menn og 182 kvinner fikk i løpet av perioden stilt diagnosen hjerteflimmer, og det kunne ikke påvises en forebyggende effekt ved inntak av fiskeolje.

Frost opplyser at han foreløpig ikke kan gå ut med spesifikke data fra prosjektet sitt, da det ennå ikke har passert det nåløyet som heter vitenskapelig publisering. Men funnene er så interessante at de må følges opp, mener han.

- Vi anbefaler allerede nå at det gjøres en ny undersøkelse med en stor gruppe forsøkspersoner, hvor den ene halvdelen får fiskeoljetabletter og den andre en innholdsløs placebotablett. På den måte vil vi få bekreftet eller avkreftet teorien, sier Frost til forskning.no

Powered by Labrador CMS