Fangstskader gir store tap
Norsk fiskerinæring taper store inntekter fordi fisk påføres skader under fangst og håndtering om bord på fartøyene. I kystfisket i 2003 ble det tatt på land åtte millioner kilo torsk med alvorlige fangstskader.
Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Fiskeriforskning har gjennom flere undersøkelser dokumentert hvor store mengder torsk som skades, og effekten ulike typer fangstskader har for produkttypene filet, saltfisk og tørrfisk.
Skader på fangsten fører til betydelig kvalitetsforringelse på fiskeproduktene. Det er første gang at skadeomfanget og skadenes effekter er dokumentert.
Undersøkelsene omfatter de mest brukte redskapstypene i norsk kystfiske; garn, snurrevad, line og jukse.
Fra fangst til ferdig produkt
I forsøkene ble all fisk merket og skadene registrert slik at hvert enkelt individ kunne følges fra den kom inn i produksjonsprosessen og fram til ferdig produkt.
Fisken ble vurdert etter fem hovedkategorier av feil; redskapsmerker, bloduttredelser, dårlig blodtapping, hugg/krokskade, og om fisken døde på redskapen i sjøen. Kvalitetsfeilene ble dokumentert med foto av fisken når den kom på land og videre gjennom produksjonsprosessen fram til ferdig vare.
- Det viser seg at 60 til 100 prosent av kvalitetsfeilene som ble registrert på produkttypene filet, saltfisk og tørrfisk, var forårsaket av skader fra fiskeredskap og håndtering om bord i fartøyene, sier forsker Sjurdur Joensen.
Bør sortere etter kvalitet
Fiskeindustrien kan redusere prisen på fisken når den er skadet. Denne muligheten benyttes imidlertid i liten grad. I 2003 ble prisen satt ned på 1,9 millioner kilo torsk på grunn av kvalitetsfeil.
Ut fra Fiskeriforsknings undersøkelser av kvalitetsfeilenes utbredelse viser det seg at det var grunnlag for å sette ned prisen på åtte millioner kilo torsk.
- Visse kvalitetsfeil på det ferske råstoffet er vanskelig å oppdage etter at fisken er kommet inn i produksjonsprosessen, men feilene blir likevel ikke borte. Slik som med saltfisk og tørrfisk vil de komme til syne når fisken vannes ut og gjøres klar for konsum. Derfor er det mye å vinne ved å unngå fangstskader, og at det utføres en grundig kvalitetssortering av industrien på land, sier Joensen.
Stor satsing
Forskningsresultatene som her er omtalt, er en del av flere undersøkelser omkring fangstskader og kvalitet. Arbeidet har pågått i flere prosjekt fra 2002.
Oppdragsgivere har vært Norges forskningsråd, Norges Råfisklag, Filetforum, Saltfiskforum og Tørrfiskforum (de tre foraene drives av Fiskeri- og havbruksnæringens landsforening). Prosjektene er finansiert av Fiskeri- og havbruksnæringens forskningsfond, Norges Råfisklag og Norges forskningsråd.
Omfattende dokumentasjon
Fullstendig statistikk og bildedokumentasjon fra undersøkelsene finnes i følgende rapporter:
04/05 Fangstskader på råstoffet og kvalitet på fersk filet
02/05 Kvalitetsforbedring av råstoff til tørrfiskproduksjon
16/04 Kvalitetsforbedring av råstoff til saltfiskproduksjon
15/04 Fangstskader på råstoff i kystfisket
05/04 Kvalitetsfeil i ferskt råstoff, betydningen for tørrfiskkvaliteten og kvaliteten etter bløyting
Les mer…
Fiskeriforskning Informerer nr. 3, 2005 (pdf)