Sild og makrell er dårlig butikk

Bedriftene som produserer sild og makrell tapte mer enn 100 millioner kroner i fjor, og har samlet sett ikke tjent penger det siste tiåret, viser foreløpige analyser fra Fiskeriforskning.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

"Produsenter av sild og makrell tapte store penger i fjor."

De nærmere femti bedriftene som produserer sild og makrell er en svært viktig del av norsk fiskeindustri.

I fjor omsatte de for 4,6 mrd kroner, noe som utgjør en tredel av den totale omsetningen på villfanget fisk.

Bedriftene produserer hovedsakelig fryst sildefilet og fryst hel sild og makrell, og nesten alt blir eksportert. Men i fjor ble eksportinntektene redusert med 25 prosent på grunn av lavere eksportpris og mindre produksjon.

Svak lønnsomhet i lang tid

Industrien har gjennom mange år slitt med svak lønnsomhet. Forsker Bjørn Inge Bendiksen har flere forklaringer på de dårlige resultatene.

- Stor konkurranse om råstoffet har bidratt til å presse opp råstoffprisene, og konkurransen skyldes blant annet overkapasitet i industrien. Situasjonen har gitt store variasjoner i prisen på råstoff og ferdigvarer, og mange bedrifter har betalt over evne, sier Bendiksen.

I tillegg selges sild og makrell i markeder der de norske aktørene konkurrerer mot hverandre. I sommer fusjonerte de to største aktørene og tre andre bedrifter i denne sektoren i håp om å øke lønnsomheten.

Fiskeriforskning foretar hvert år en lønnsomhetsanalyse av norsk fiskeindustri. De endelige resultatene av analysen blir klare til høsten.

Powered by Labrador CMS