Sommermånedene er høysesong for grill og wiener med bacon, ost, rekesalat, sennep, stekt løk og en liten bismak av dårlig samvittighet på toppen. Det siste kan imidlertid fort bli historie. Unge pølsemakere har nemlig funnet opp sunn søppelmat.
Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Etter litt eksperimentering på matlabben har laksepølsa oppstått.
Mmmmmm!
Laksepølsa ligner til forveksling på pølser flest, og er ikke så ulik i konsistensen heller. Men ingredienslista består altså av laksefileter, ost og urter. Det betyr at nyskapningen er en god kilde til sunne fettsyrer, selv om den bare inneholder ti prosent fett.
- Og så smaker den kjempegodt, sier Kristin Bjering Lømsland, en av fiskepølsas fire foreldre. Vi har fått fantastisk god respons fra alle som har satt tennene i den. Dessverre er det bare studenter fra Norges landbrukshøgskole (NLH) og smakspaneler fra Matforsk som har fått prøvesmake enda.
Vidunderpølsa er nemlig resultatet av en forretningsplankonkurranse i regi av studentorganisasjonen Start NLH, og har til nå bare blitt produsert i begrenset opplag.
Nytt alternativ på bensinstasjonen?
- Vi var med på et startkurs i idéutvikling i januar, og etter en real brainstorm kom vi fram til at ei fiskepølse var et godt produkt, sier Lømsland.
- Dermed startet vi prosjektet Diggfisk, og utviklet fire prøvevarianter med både rød og hvit fisk og ulike krydder. Laksepølsa var den suverene vinneren.
Med råvarestøtte fra NLH og produksjonshjelp fra Matforsk, kjørte gruppa i gang en prøveproduksjon, som altså gikk ned på høykant. Nå har de fått inn en ordre på flere tusen pølser til høstens UngForsk-arrangement og START-uka på NLH.
Det synes studentene er helt flott, men aller helst vil de se laksepølsa innenfor glassruta i pølsediskene på landets bensinstasjoner.
- I dagligvarebutikker kan produktet fort bli borte i mangfoldet, og uten massive reklamekampanjer vil det kanskje tape kampen mot etablerte merker, sier Lømsland. Men på bensinstasjonene skiller den seg ut. Mange er helsebevisste, og laksepølsa er et sunt alternativ.
Leter etter investorer
Nå er de fire, unge innovatørene spredt for ferien - en av dem er på gründerkurs i Boston - men planen er å ta opp bedriftsutviklingsarbeidet til høsten. En av utfordringene er å finne investorer med troa på pølser.
- Laksepølsene kan produseres på samme type utstyr som vanlige pølser, forteller Lømsland, så det er mange grunner til å satse på Diggfisk.
Hjernene bak ideen Diggfisk er de fire matvitenskapsstudentene Elin Mittet Eriksen, Anders Johansen, Mika Falck-Hansen og Kristin Bjering Lømsland.