Mer sild til Russland

- For norske produsenter blir utfordringen å innfri kvalitetskravene og holde den sterke posisjonen i Russland i årene framover, sier seniorforsker Frode Nilssen.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

"De nye supermarkedene tilbyr stadig flere foredlede produkttyper av sild."

I løpet av få år har Russland blitt det viktigste markedet for norsk sild. Etter hvert har også russernes krav til kvalitet økt.

Nytt marked

Med Sovjetsamveldets sammenbrudd kom også store endringer i landets fiskerinæring. En av konsekvensene var mangel på sild fra egen fiskeflåte. For norske fiskere og industri åpnet det seg et nytt marked for norsk sild.

Nå ligger den årlige eksporten fra Norge til Russland på nærmere 200 millioner kilo. Fiskeriforskning har gjennomført en markedsundersøkelse i Russland som blant annet viser at kravene til kvalitet er økende.

Høy kvalitet viktig

- Hvis norske produsenter og eksportører skal beholde og videreutvikle sin posisjon i Russland blir det viktig å ha god kontakt med importører og produsenter av sildeprodukter, sier Nilssen.

- Russernes krav til kvaliteten på sild går særlig på ferskhet, størrelse og fettinnhold. Russiske forbrukere har alltid lagt vekt på at maten de kjøper skal holde høy kvalitet, også i Sovjettida gjorde de det. Det nye er at forbrukerne i dag har langt større valgmuligheter når det gjelder produkter og kvalitet.

Når russerne gjør sine innkjøp er det særlig tre forhold som er viktige; produktenes presentasjon og kvalitet, at de får god verdi for pengene, samt at butikkene har et godt vareutvalg.

Markedet kan endre seg

Norske produsenter kan få konkurranse fra sild fanget i andre områder, slik som Stillehavet. I Sovjettida ble mye av sildeforbruket dekket av den russiske flåten som fisket i havområdene utenfor det østlige Russland.

I dag er det vanskelig å ta sild inn fra dette området på grunn av kostbar frakt, dårlig transportmateriell og begrenset lagerkapasitet.

- Noen år fram i tid kan imidlertid denne situasjonen være endret. Russerne ønsker å øke fiskeriene i fjerntliggende områder rundt omkring i verden for å bli mer selvforsynt. Dette er noe vi også bør ta hensyn til i Norge, sier Nilssen.

Markedsundersøkelsen på sild i Russland er utført i samarbeid med Fiskeri- og havbruksnæringens landsforening (Pelagisk forum) og Fiskeri- og havbruksnæringens forskningsfond.

Powered by Labrador CMS