Gigantisk studie: Så lenge påvirker graviditeten kroppen til kvinner
Det tar lengre tid enn vi kanskje tror for kroppen å hente seg inn etter en fødsel. – Svangerskapet preger en kvinne resten av livet, sier norsk professor.

Vi vet selvfølgelig at kroppen endres av en graviditet.
Men den etter hvert ganske så store magen er bare én synlig del av det mylderet av store og små endringer som skjer der inne for at et foster skal vokse frem og bli til nytt liv.
En ny studie tar denne kunnskapen til et helt nytt, og mye mer detaljert, nivå.
Forskerne har analysert 44 millioner biologiske markører fra mer enn 300.000 fødsler.
Det er snakk om blodprøver, urinprøver og andre prøver tatt før, under og opptil 80 uker etter fødsel.
Det tar lang tid
I Norge kaller vi de første seks ukene etter fødsel for barseltiden. Dette er «den tiden en antar kvinnekroppen trenger for å tilpasse seg etter svangerskap og fødsel», ifølge Helsedirektoratets retningslinjer.
Og nesten halvparten av det forskerne samlet inn mål på, hadde stabilisert seg i løpet av den første måneden etter fødselen.
Men 40 prosent av målene trengte mer enn ti uker på å komme tilbake til normalen før graviditeten. Det gjaldt blant annet mål på leverens funksjon og kolesterol.
Og flere av målene var fremdeles ikke tilbake til der de var før graviditeten etter 80 uker, altså mer enn ett år. Dette gjaldt blant annet et mål for betennelse, og mål på nivåer av jern i blodet.
– Heller enn å snakke om et ‘fjerde trimester’ som gir en rask tilbakegang til kroppen før fødsel, så ser vi at det er snakk om en langsom restitusjon på mellom 10 og 50 uker for nesten halvparten av målene, skriver forskerne.
Kan oppdage komplikasjoner før graviditet
Dataene i studien kommer fra Israels største leverandør av offentlige og semi-private helsetjenester.

For å få et bilde av en typisk graviditet, brukte forskerne bare tester fra kvinner som ikke tok noen medisiner, og som ikke hadde noen kroniske sykdommer. Alderen på kvinnene var mellom 20-35 år.
Mål fra før graviditeten viste at kvinner som fikk svangerskapsforgiftning og svangerskapsdiabetes, hadde annerledes profiler på noen av de biologiske markørene før de ble gravide. I noen tilfeller var disse endringene mest fremtredende nettopp før graviditeten.
Kanskje kan dette funnet bidra til at kvinner i risikosonen for å utvikle disse tilstandene kan oppdages og få hjelp før de blir gravide. Det skriver tidsskriftet Nature, i en omtale av forskningen.
Kunne ikke gjort det i Norge
– Det er ikke overraskende for meg at det tar så lang tid før kroppen kommer tilnærmet tilbake til der den var, sier Annetine Staff, professor i obstetrikk og gynekologi ved Universitetet i Oslo.
– Svangerskapet preger en kvinne resten av livet.
Staff, som også er klinisk overlege og forskningsleder ved Kvinneklinikken til OUS, synes den Israelske studien er imponerende.
– Det er veldig mange svangerskap, og veldig mange prøver. Det er en studie som ikke ville vært mulig å gjøre i Norge, sier hun.
– Vi måtte hatt etisk godkjenning og samtykke fra alle kvinnene. Det har ikke de trengt.
Dessuten tas det ikke prøver på denne måten av gravide i Norge.
– Vi tar ikke systematisk prøver før og etter graviditet av leverfunksjon for eksempel. Det ville vi si er meningsløs bruk av offentlige ressurser. Jeg vet ikke hvorfor de har tatt så mange prøver. Men når de først har det, så er det interessant å se analysene.

Men ammet de?
Staff savner imidlertid informasjon om hvorvidt kvinnene i studien ammet.
– Kroppen må selvfølgelig fungere annerledes for å klare å produsere melk, sier professoren.
– Det ville ikke overrasket meg om det var forskjell mellom kvinner som ammet og ikke ammet.
Ifølge en israelsk studie fullammet 58 prosent av israelske kvinner to måneder etter fødselen. Etter seks måneder var tallet nede i 20 prosent.
– Det er stort fokus på at amming er bra for barnet, men studier viser at kvinner som ammer, har en fordel. De har mindre risiko for å utvikle hjerte- og karsykdommer. Det hadde vært spennende å se hva som hadde endret seg i biomarkører for hjerte- og karhelse i denne store studien, sier Staff.
Mest lest
Trenger bedre oppfølging etter fødsel
Kroppen har en stor evne til å komme seg etter en graviditet, mange føler at de er tilbake til en slags normal tilstand etter tre måneder. Ellers kunne man ikke bli gravid igjen så fort som enkelte kvinner gjør, påpeker Staff.
Samtidig bekrefter studien at kroppen ikke er ferdig med svangerskapet etter fødsel. Og at det varierer mellom kvinner.
– Norge er i verdenstoppen på svangerskaps og fødsel-helse, sier Staff.
Men vi har en vei å gå når det gjelder å følge opp kvinner etter fødsel, mener hun.
– Denne forskningen minner meg om hvorfor jeg jobber så hardt for at kvinner bør tas på alvor også etter at de har født barn, sier Staff.
Hun har særlig vært opptatt av hjerte- og karhelsen til kvinner som har opplevd svangerskapskomplikasjoner. Svangerskapet er en stresstest for senere hjerte- og karsykdom, skrev hun nylig i en blogg på forskning.no.
– Studien bekrefter det vi anbefaler i Norge – nemlig å følge opp ett år etter fødsel de kvinner som har hatt svangerskapskomplikasjoner. Vi må ta blodtrykk, blodprøver på fettstoffer og sukkeromsetning, og få en oversikt over hvordan det går med kroppen.
De som har hatt svangerskapsdiabetes tilbys en blodprøve fire måneder etter fødsel, forteller Staff.
– Men det er anbefalt at de følger dette opp hvert år resten av livet.
7,4 prosent av gravide i Norge fikk påvist svangerskapsdiabetes i 2024.
Neste stopp – overgangsalderen
Forskerne skal i gang med mer forskning på de anonyme dataene og biologiske prøvene som er tilgjengelige hos den israelske helsetjenesten, ifølge Nature.
Neste prosjekt er å gjøre noe lignende som det de nå har
gjort på graviditet – men denne gangen skal de ta for seg overgangsalderen.
Referanse:
Alon Bar et al., Pregnancy and postpartum dynamics revealed by millions of lab tests. Sci. Adv. 11, eadr7922(2025). DOI:10.1126/sciadv.adr7922
LES OGSÅ:

Opptatt av helse, psykologi og kropp?

Mat hjernen med nyheter fra forskning.no om sykdommer, psykologi, kosthold, sex, trening og andre av kroppens mysterier.