Et utrolig selvportrett: I oktober 2022 var det nordlys over Danmark, og dansk-latviske Ruslan Merzlyakov klarte å fotografere både himmelen og seg selv i jubel over det spektakulære synet.

De beste nordlys-bildene er kåret

Se fascinerende nordlys-bilder og bli med bak kameraet når en fotograf gjør seg klar til fotografering av naturens fyrverkeri.

Nordlys over Danmark hører til sjeldenhetene, men da det først kom, var det i verdensklasse.

Det er et bilde av en flammende rød himmel over Limfjorden bevis på.

Bildet som bærer navnet «Rød himmel», hedres nemlig med en plass på listen over årets beste nordlys-bilder. Det er tatt av den dansk-latviske astrofotografen Ruslan Merzlyakov.

Bildene til fotokonkurransen velges hvert år ut av bloggen Capture the Atlas, og i år er det bidrag fra himmelen over Norge, Russland, Island, Canada, USA, New Zealand, Grønland og Finland.

Listen offentliggjøres nå som det er høytid for nordlysaktivitet, forteller Merzlyakov i en pressemelding.

Håpet er at bildene kan inspirere oss til å komme oss vekk fra lyset i byen og ut i mørket, på jakt etter det gåtefulle synet.

I bunnen av artikkelen kan du bli med bak kameraet og se Ruslan Merzlyakov stille opp til fotografering. Her skal vi først se nærmere på en håndfull av bildene fra årets liste.

Alvenes hus

Alvenes hus.

Er dette en slags vinterversjon av Eldamar, alvenes hjem i «Ringenes herre»-universet?

Fotograf Asier López Castro har gitt bildet sitt navnet «Alvenes hus».

«Det snødde dagen før, og luften blandet snøen med sanden, noe som gjorde teksturene på bakken utrolig vakre. Himmelen klarte resten», skriver Castro om bildet, som er tatt på Island.

Klappsalver og nye venner

Klappsalver og nye venner.

«’Lady Aurora’ venter ikke på noen fotograf eller tidsplan», skriver fotografen bak dette bildet, Marybeth Kiczenski.

Derfor handler det om å møte opp når værvarselet peker i retning av nordlysaktivitet. Det gjorde den da dette bildet ble tatt ved Point Betsie Lighthouse, et fyrtårn i Michigan i USA.

Flere nordlys-entusiaster hadde møtt opp, og fotografen forteller at hun fikk nye venner den dagen mens de ventet på «fru Nordlys».

«Rundt klokken 23.30 ga hun seg til kjenne. Vi jublet. Vi klappet. Det er det som gjør alt sammen verdt det», skriver Kiczenski.

Ohoi, kaptein Krok

Ohoi, Kaptein Krok.

«Denne dagen vil sannsynligvis være etset inn i hukommelsen min for evig», forteller fotograf Mattia Frenguelli, som har gitt seg over til nordlysets magiske krefter.

Det er vanskelig å beskrive med ord, fortsetter han, for man må ha vært der for å forstå det fullt ut.

Bildet har fotografen tatt på Island og oppkalt etter karakteren kaptein Krok.

Et helt spesielt bilde til samlingen

Flere års planlegging har ledet fram til dette bildet, ifølge fotografen Giulio Cobianchi.

Målet hans var å utvide samlingen av nordlys-fotografier med en «dobbel aurora og Melkeveibue». Hvis du er i tvil om hvordan det ser ut, kan du bare se på bildet.

Han brukte hele natten i fjellene i Norge med utsikt til Lofoten, og til slutt skjedde det han hadde ventet på:

«Det var ikke helt mørkt ennå da jeg begynte å ane Melkeveien foran meg. Jeg håpet at et svakt nordlys ville komme til syne på den motsatte siden og skape en bue som ville passe perfekt inn i komposisjonen, og det gjorde den. For en natt!», skriver han.

Mellom de to buene kan man se den strålende Andromedagalaksen, og ved siden setter et stjerneskudd sitt merke over himmelen. Et «kirsebær på toppen» av komposisjonen, ifølge fotografen.

Bli med «bak kameraet»

Nordlys oppstår når partikler med elektrisk ladninger, sendt ut fra solen, treffer jordens magnetfelt. Det kan du lese mer om i artikkelen Slik oppstår det flotte nordlyset på videnskab.dk.

Danmark befinner seg langt fra den mest konsentrerte nordlysaktiviteten, men det er altså mulig å se naturfenomenet her hvis det er mørkt nok. Den danske utgaven av nordlys kan til og med overraske.

Ruslan Merzlyakov, som har mer enn ti års erfaring med å fotografere nattehimmelen, sier i hvert fall at han ikke har opplevd himmelen «eksplodere i røde søyler» før – som den oktobernatten han tok vinnerbildet sitt.

Under kan du se hvordan det foregikk:

Bildet er tatt på stranden, like ved Nykøbing Mors, og som det framgår av videoen, er det faktisk Merzlyakov selv som poserer på badebryggen. (Video: Ruslan Merzlyakov)

Vil du se flere nordlys-bilder?

Du kan se alle de 25 bildene på fotokonkurransens hjemmeside.

© Videnskab.dk. Oversatt av Lars Nygaard for forskning.no. Les originalsaken på videnskab.dk her.

Vi vil gjerne høre fra deg!

TA KONTAKT HER
Har du en tilbakemelding, spørsmål, ros eller kritikk? Eller tips om noe vi bør skrive om?

Powered by Labrador CMS