En restaurant ved kysten av Eriesjøen er dekket av is i Hamburg i New York etter stormen herjet i julen.

Julestormen i Nord-Amerika: Hvorfor blir hus seende slik ut?

Bilder viser husvegger som er totalt nediset.

En vinterstorm har herjet i USA og Canada i juleferien. Stormen har rammet store områder fra Ontario i Canada til den mexicanske grensen.

Bilder viser hus som er sterkt nediset ved kysten av Eriesjøen i USA og Canada.

Isfenomenet kan oppstå i nærheten av de store sjøene i Nord-Amerika, forteller Martin Granerød ved Meteorologisk institutt.

Et hus langs Eriesjøen nær Fort Erie i Canada etter stormen. Bildet er tatt 27. desember.

Frosset sjøsprøyt

– Det har vært en kraftig vinterstorm, og når det er sterk vind og minusgrader i nærheten av slike sjøer, så får man isingsforhold, sier han til forskning.no.

Bilder viser husvegger ensfarget av is. Konturer av vinduer kan skimtes under islaget. Istapper stikker ut i merkelige vinkler.

Også i Hamburg i New York, sør for Buffalo, har en restaurant og flere hus ved Eriesjøen fått en uvirkelig fasade av is.

Granerød forteller at årsaken til de spesielle formasjonene er at vann fra sjøen har blåst opp, truffet hus og frosset fordi det er minusgrader i lufta.

– Derfor har man sett istapper som står 45 grader ut, istedenfor å gå rett ned som de pleier å gjøre. De har fryst mens sjøvannet har blåst bortover.

Isingen skyldes sjøsprøyt fra store bølger på sjøen.

Ekstra energi

Martin Granerød forteller at kraftige lavtrykk som beveger seg over de fire store innsjøene på grensen mellom Canada og Amerika kan få ekstra energi.

– Så lenge ikke disse sjøene er frosset, vil fuktigheten fra sjøene sørge for å tilføre noe ekstra energi i lavtrykket som gjør at det kan bli både kraftigere vind og kraftigere nedbør.

Han forteller at denne værsituasjonen gjør at det pleier å falle mye snø i området.

– Det har kommet rundt en meter snø enkelte steder. Det hører til sjeldenhetene, sannsynligvis, at det kommer så mye.

Hus nær kysten av Erieinnsjøen, ved Crystal Beach i Canada 27. desember 2022.

Dekket av is

Hardest rammet er byen Buffalo og omkringliggende områder i staten New York.

Minst 31 har omkommet i Erie County, fylket hvor Buffalo ligger, ifølge AccuWeather. Totalt har over 60 dødd i forbindelse med vinterstormen.

Buffalo ligger ved Eriesjøen, en av de fire store ferskvanns-sjøene på grensen mellom USA og Canada. Ifølge The Weather Channel ble stormen ekstra sterk ved sjøene.

Eieren av Hoak's Lakeshore Restaurant i Hamburg, Kevin Hoak, sier at isen begynte å dannes fredag 23. desember om morgenen, da temperaturen falt brått.

Sterk vind sprutet vann fra innsjøen over bygningen, ifølge New York Post.

Restauranten ser ikke ut til å ha tatt skade av hendelsen, men parkeringsplassen fikk gjennomgå, forteller Hoak.

Bygninger ved Hoover Beach i Hamburg, New York, 27. desember 2022.

Noe lignende i Norge?

Granerød kjenner ikke til at hus langs kysten i Norge har blitt nediset på samme måte. Men noe lignende forekommer også her.

– Når vi har veldig kraftig vind i Nord-Norge og minusgrader, så kan man få ising på båter i fjorder og ute på sjøen. Det kan potensielt være veldig skummelt, sier Granerød.

– Hvis det blir stor isdannelse på båter, så pleier mannskapet å forsøke å få isen vekk raskest mulig, slik at ikke båten blir for tung.

Det kan også dannes isformasjoner i fjellet lenger sør i Norge hvis det er minusgrader og kraftig vind.

– På de store mastene med strømledninger som går over fjellet, så kan man få ganske bra med is.

Det kan også bli is på hytter og andre gjenstander, samt trær om det er under tregrensa.

Også i 2020

Mer enn 60 prosent av befolkningen i USA bor i områder hvor det har vært sendt ut farevarsler. Raske temperaturfall, vind og snø har skapt problemer i juletiden.

Det har vært mange strømbrudd, flere tusen flyvninger er blitt kansellert, og glatte veier har gjort det risikabelt å reise med bil i deler av USA.

Også i 2020 ble hus i Hamburg i New York nediset på samme måte, skrev Atlas Obscura.

Fenomenet ble forklart med en kombinasjon av høyt vann-nivå, begrenset isdekke på Eriesjøen og veldig kalde temperaturer kombinert med sterk vind.

I Buffalo har det blåst med orkan styrke, og det har det falt store mengder snø, ifølge NTB. Mandag ble snødybden målt til en meter ved flyplassen i Buffalo.

Vi vil gjerne høre fra deg!

TA KONTAKT HER
Har du en tilbakemelding, spørsmål, ros eller kritikk? Eller tips om noe vi bør skrive om?

Powered by Labrador CMS