Drømmepenger, drømmehus, drømmebilder

Google-penger, flatpakket IKEA-hus og kamera der du først knipser og så stiller skarpt: Disse og flere saker smøg under radaren i uka som gikk.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Blipp som glapp


 

Hver uke sveiper en journalist fra forskning.no over saker som det ikke ble tid til å følge opp videre.

Her plottes inn noen av de beste radarblippene som glapp.

Knips først, fokusér etterpå!

The Wall Street Journal melder om en annen forbløffende oppfinnelse: Et kamera der du i ettertid kan fokusere bildene!

Firmaet Lytro fra Californias Silicon Valley har denne uka begynt å levere de relativt rimelige lysfelts-fotoapparatene, som registrerer lyset gjennom linsen på en annen måte enn vanlige kameraer.

Derfor måles da heller ikke oppløsningen i megapiksler, men i “megarays” - antall lysstråler.

Det grunnleggende prinsippet er å ikke bare måle lysmengden i hvert punkt på bildebrikken, men også vinkelen de enkelte lysstrålene kommer inn med.

Dermed kan et knippe defokuserte stråler rekonstrueres og samles skarpt i et annet, virtuelt fokusplan av et spesielt program på Mac, og fokuspunktet kan flyttes i ettertid. Prøv selv, ved å klikke i bildet nedenfor!

Mer om kameraet finnes på nettsidene til CNET.

Det flatpakkede IKEA-huset

Du drømmer ikke - drømmehjemmet kan reise seg fra en flat pakke, levert direkte på tomta.

Nettstedet Digital Trends melder at møbelgiganten har samarbeidet med et arkitektfirma i Oregon, USA om huset, som over der vil koste i underkant av en halv million norske kroner.

Da er det ferdig utstyrt med inventar, og du slipper til og med å banne over instruksjonsheftet og klodre med giga-umbracoen.  Det leveres nemlig ferdig montert. Så slipper du å få komfyren opp-ned og doen på tvers.

Fram og tilbake for elbilen

Er elbiler egentlig så grønne når alt kommer til alt? Mange faktorer kan regnes inn i miljøregnskapet. Nettstedet Alt Energy Stocks helte kald batterisyre i entusiastenes søte champagne for noen uker siden.

Kanskje kan dette nye batteriet løfte den grønne bunnlinja noen hakk? Selskapet Envia Systems hevder at de har et gjennombrudd som øker kapasiteten og kutter kostnadene drastisk.

Førerløse biler

Nå kan du snart kjøre med henda fra rattet - ikke bare i Nevada, men nå også i California, melder San Fransico Chronicle.

Lovverket er nå på plass for at Google kan testkjøre en førerløs Toyota Prius på offentlig vei i solskinsstaten på USAs vestkyst.

iCar underveis?

Og mens vi ruller veilangs: Bloggryktene går om i disse iPad 3-tider om at Apple forbereder den første bilen som ikke bare lager eksOS, men også går på iOS.

Innovasjon i Bell Labs

California er i det hele tatt et kraftverk for nye idéer og teknologier. Hva er det med USA som gir landet dette kreative forspranget?

New York Times har en tankevekkende kommentar om Bell Labs. Den gir kanskje noe av svaret.

Replika av den aller første transistoren, utviklet på Bell Labs desember 1947. (Foto: Wikimedia Commons)

Ifølge artikkelen var Mervin Kelly ansvarlig for mye av suksessen i etterkrigstidens eksplosive teknologiske innovasjon.

Han var en fysiker med arbeiderklassebakgrunn som samlet teoretikere og praktikere, “thinkers and doers” under samme tak, nær produksjonsanleggene, med beskjed om å jobbe med åpne dører.

Han hadde også en annen vellykket strategi: Medarbeiderne ble ikke satt under tidspress, og fikk stor frihet.

Og ting de bygget, var epokegjørende produkter som transistoren, silisium-solcellen og laseren.

Kaos i barnehjerner

Kanskje kunne unger i dag trengt litt av arbeidsroen som Kelly ga medarbeiderne sine i Bell Labs.

I en artikkel i The Atlantic hevdes det at barn er det som kalles hypertilkoblet: De blir bombardert av inntrykk og får aldri muligheten til å fordype seg - eller kjede seg.

Ikke så originale betraktninger, kanskje, men likevel viktige når kommentatoren Megan Garber videre spår at klasseskillene i framtida vil gå mellom de som klarer å svømme i denne fossen av informasjon og de som drukner.

Relativitetsteorien - barnemat!

En som tar ungenes forståelse av virkeligheten på alvor og ikke er redd for å gi dem utfordringer, er de australske forskeren David Blair.

Han har utviklet et opplegg for å forklare barn det Einsteinske tidrommet og hvordan det påvirkes av tyngdekraften.

Syntes ungene i grunnskolen at dette var vanskelig? Nei, med hans hjelp falt det dem helt naturlig at tiden går fortere i fritt fall på Den internasjonale romstasjonen enn når jorda holder oss tilbake nede på bakken.

En virkelig inspirerende artikkel og førsteklasses formidling, bokstavelig talt, som viser at relativitetsteorien ikke er så vanskelig å fatte - for den som ennå ikke har brydd seg med å bekymre seg for hvor uforståelig den er!

Hvordan hjernen egentlig virker …

Og mens vi er i gang med å fore hjernen …

Nettstedet Psyblog lister opp ti overraskende og uvante forestillinger om hvordan hjernen egentlig jobber.

Blant annet er halusinasjoner mer vanlig enn vi tror, og vi rettferdiggjør ofte valg vi langt fra har gjort på fritt grunnlag i ettertid. Såkalt “brainstorming” virker visst heller ikke så bra i grupper, hevder Psyblog.

Slutt på veksten?

Nettstedet Ars Technica refererer forfatteren og debattanten Paul Gilding (http://paulgilding.com/), som har holdt foredraget “The Earth Is Full” på forumet TED. (http://www.ted.com/talks/paul_gilding_the_earth_is_full.html)

Paul Gilding, fra TED-foredraget (Foto: Via TED)

Gilding har i mange år argumentert for at den økonomiske veksten ikke kan fortsette, og han mener nå at det er på tide at folk blir redde for hva som kan skje hvis vi ikke innser at jordas ressurser ikke er uendelige.

Ideen om nullvekst har for øvrig fått sitt eget nettsted: Steadystate.org.

Åpner du kommentarfeltet under artikkelen flommer steile og motsatte synspunkter om de dystre framtidsutsiktene fram.

En tørrvittig refleksjon over temaet fant jeg også her: “Pack your shit, folks. We´re going away. And we won’t leave much of a trace, either. Maybe a little Styrofoam …

The planet’ll be here and we’ll be long gone. Just another failed mutation. Just another closed-end biological mistake. An evolutionary cul-de-sac. The planet’ll shake us off like a bad case of fleas.”

Google-gærninger

Visste du at Google på ett tidspunkt vurderte å innføre sin egen valuta? Det visste i alle fall ikke jeg, men nettstedet IT World (http://www.itworld.com/networking/254124/google-once-considered-issuing-...) refererer styreformann i Google Eric Schmidt som om planene under et foredrag på den store mobiltelefonmessen i Barcelona.

“Google Bucks” skulle være et bruker-til-bruker (“peer-to-peer”) betalingssystem. Men firmaet oppdaget at slike systemer er forbudt i de fleste land, fordi de kan brukes til å hvitvaske penger!

Hvem ser deg på nettet?

Dataprogrammet Collusion for nettleseren Firefox gir deg et kart over hvem som til enhver tid følger deg på nettet, melder nettstedet Lifehacker.

E-bokanmeldelser

E-bøker er ikke som andre bøker, i alle fall ikke bestandig. De gir muligheter til lyd, video og interaktivitet, i tillegg til papirbøkenes tekst og bilder.

The Atlantic forteller om et nytt nettsted der populærvitenskapelige nettbøker blir anmeldt, Download The Universe.

Sekvenserings-kappløpet

Utviklingen mot rask og billig kartlegging av hele arvematerialet til et menneske går videre.

I bloggen Synthesis skriver forskeren Rob Carlson om firmaet Oxford Nanopore, som nå hevder å ha laget en billig og rask teknologi for å få til dette.

Prinsippet er å presse strengen med DNA-baser gjennom svært små åpninger, nanoporer. Siden hver base slipper ulike mengder av saltioner gjennom poren, vil karakteristiske, ørsmå forskjeller i strømstyrke gjennom elektrolyttvæsken karakteriserer de fire basene A, T, G og C som utgjør DNA.

Rob Carlson er tydelig imponert og litt skeptisk til om Oxford Nanopore virkelig har klart det de hevder. Han mener at det i så fall er en bragd på linje med å utvikle et operativsystem rett fra MS-DOS til Mac OS X.

 

Powered by Labrador CMS