Annonse

Denne artikkelen er produsert og finansiert av NTNU - les mer.

Stopper ei tresleiv pastavannet fra å koke over? Test selv, men husk at den må være av tre og ikke metall. Legg sleiva på når det begynner å koke, ikke før.

Hvordan en tresleiv kan holde komfyren din ren

Du har sikkert erfart at kjelen med pasta koker over i det øyeblikket du ser en annen vei. Men kan kjerringrådet om at en tresleiv over kjelen hindre at det koker over? Vi har spurt forsker og bobleekspert Kristian Etienne Einarsrud.

Publisert

Det fins en del kjerringråd. Noen er avkreftet, men andre vet vi ikke om har noe for seg. Det er sjelden vi tar oss bryet med å undersøke dem nærmere.

Ulike kilder med blandet troverdighet hevder at fosskoking av pasta kan holdes under kontroll ved å legge en tresleiv på tvers av gryta. Dette kjerringrådet er det enkelt å teste ut mens vi lager middag.

Og, ja, det fungerer! Tresleiva påvirker altså pastaskummet i kjelen. Men hvorfor demper sleiva overkokingen? Og når i pastakokingen slår tresleiv-effekten inn?

Kjedereaksjon av bobler som sprekker

Vi spør førsteamanuensis Kristian Etienne Einarsrud ved NTNU:

– Skum er egentlig bare bobler som henger sammen. Det er nemlig slik at bobler i utgangspunktet er ustabile strukturer. De vil sprekke hvis de utsettes for store ytre påkjenninger, forklarer Einarsrud, som er førsteamanuensis ved Institutt for materialteknologi.

– For skum er det dessuten slik at den første boblen som sprekker, setter i gang en kjedereaksjon av sprekkende nabobobler, litt som et korthus som velter.

En tresleiv er derfor en effektiv ytre påkjenning for å rive ned skummet. Det kunne vært noe annet i for eksempel tre, men tresleiva er gjerne tilgjengelig i nærheten av der vi koker pastaen.

– Skum er egentlig bare bobler som henger sammen, sier forskeren Kristian Etienne Einarsrud, NTNU.

Temperaturforskjellen er viktig

– For skummet er det temperaturen veldig viktig – eller snarere temperaturforskjellen mellom sleiva og vanndampen i boblenes indre, forklarer bobleeksperten.

Jo likere temperatur, desto mindre virkningsfull vil sleiva være, og motsatt.

Det at vi rådes til å bruke tresleiv fremfor en sleiv av metall, henger sammen med at metalliske gjenstander varmes raskere opp enn tre. Da blir det mindre temperaturforskjell mellom bobler og sleiv.

Derfor er det heller ikke lurt å legge tresleiva over gryta samtidig som man setter pastaen på. Sleiva vil da ha nok tid til å varmes opp før det i det hele tatt koker, og virkningen blir dermed redusert.

Vent til det koker

Men selv om sleiva fungerer både i prinsippet og i praksis, er vel den beste strategien fortsatt å følge med på kjelen mens man holder på. “A watched kettle never boils.»

Kristian Etienne Einarsruds kunnskap om hvordan bobler oppstår og utvikler seg, bruker han blant annet i forskning på hydrogen og energieffektivisering i fremstilling av aluminium ved elektrolyse.

Powered by Labrador CMS