Denne fuglen danser raskere enn vi klarer å se

Fuglen blåhodeastrild har en helt spesiell metode for å få det motsatte kjønn til å dåne.

Professor ved Institutt for biologi ved NTNU, Trond Amundsen. (Foto: Kristin Heggdal, NRK)

I samarbeid med NRK

 

– Steppingen er absolutt fascinerende og man kan lure på om mange andre fugler gjør det samme. Det er fullt mulig, sier professor ved Institutt for biologi ved NTNU, Trond Amundsen til NRK.

Liker å vise seg frem

Vi mennesker gir ofte komplimenter eller sender forførende blikk til personen vi er interessert i. Kanskje byr vi også opp til dans, men neppe i samme takt og tempo som blåhodeastrilden. Fuglen holder til i Etiopia, Kenya, Sudan og Tanzania, er turkis på brystet og hodet, brun på ryggen og har et rosa nebb.

– Fugledans er ofte «ritualisert», altså at alle danser på samme måte med overdrevent tydelige bevegelser, mye gjentakelse og iøynefallende elementer. Man tror at dette gjør det lettere å sammenligne kvalitetene hos ulike individer. Det er lett å se om noen er flinkere enn andre når alle gjør det på samme måten, sier Amundsen.

Se hvordan paradisfuglen danser:

200 steg på sekunder

Ved å filme to blåhodeastrilder med et høyhastighetskamera, fant forskere ved universitetet Hokkaido i Japan ut at både hunnen og hannen brukte stepping når de var på «sjekkern». Dansen har aldri blitt oppdaget før, fordi fuglene beveger seg fortere enn hva vi mennesker klarer å se med det blotte øye.

– Både hunnen og hannen av blåhodeastrildene er kresne på hvem de vil ha, men når de først finner noen, må de vise seg frem. Derfor både stepper og synger de samtidig, sier Masayo Soma, som ledet forskningen, til The Guardian.

Etter å ha studert videoopptakene, fant forskerne ut at fuglenes danserutine inkluderer mer enn 200 steg på bare få sekunder. Hannen danset ofte fortere enn hunnen, men sett bort fra det var rutinene like. Resultatene fra forskningen er publisert i journalen Scientific Reports.

– Det som er nytt her er bruken av «tromming» i flørtingen til fuglene. Det vil si at de kommuniserer ved å vibrere på ei grein eller lignende, slik at den andre fuglen kjenner det. Dette tror jeg ikke noen har vist før hos fugler, men vi vet at steinfluer og noen andre insekter flørter på denne måten, om enn ikke like kjapt, sier Amundsen ved NTNU.

Lik oss mennesker

Masayo Soma mener den unike dansingen også kan si noe om hvorfor vi mennesker ofte vil vise frem våre ferdigheter på dansegulvet.

– Blåhodeastrildenes dans har flere likheter med vår, så kanskje kan studien lære oss mer om musikk og dans fra et biologisk perspektiv, sier hun.

Referanse:

Nao Ota, Manfred Gahr & Masayo Soma: Tap dancing birds: the multimodal mutual courtship display of males and females in a socially monogamous songbirdScientific Reports, november 2015. doi:10.1038/srep16614.

Powered by Labrador CMS