Massedød av fugler er helt naturlig

Det er farlig å være trekkfugl og å fly i dårlig vær. Det er derfor ikke noe mystisk ved massedøden av fugler i USA og Sverige, sier en forsker.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Trekkfugler kan bli truffet av lynet. Og noen ganger kolliderer flokkene med andre flokker. (Illustrasjonsfoto: Colourbox)

Massevis av døde fugler falt ned fra himmelen i den amerikanske staten Arkansas på nyttårsaften. Og så falt 40 døde fugler ned i Falköping i Sverige.

Det har skapt store overskrifter i mediene – for hvorfor regner det plutselig døde fugler?

Men det er «dessverre» ikke noe mystisk ved dette mysteriet, forklarer en fugleforsker.

– Jeg vet ikke hvorfor dette presenteres som en stor sensasjon. Det er noe som skjer av og til når det er dårlig vær, sier Jon Fjeldså, som er professor i ornitologi på Statens Naturhistoriske Museum i Danmark.

Han vet ikke hva som konkret har skjedd i Arkansas eller i Falköping, men han kan fortelle at det generelt ikke er ufarlig å være trekkfugl. Massedød er en helt naturlig risiko for en fugleflokk.

Været kan drepe i massevis

Været kan være svært farlig for fugler. Lynet kan slå ned og ta livet av massevis av fugler på samme tid. Også tåke kan ha fatale følger, sier Fjeldså.

Forskeren kan huske en hendelse i 2006, hvor hundrevis av måltroster lå døde eller halvdøde på Øresundbroen. Fuglene kan ha blitt rammet av utmattelse, eller de kan ha blitt blendet av det skarpe lyset i tåken. De kan også ha kollidert med den høye broen.

Fuglene søkte sannsynligvis mot broen fordi lyset fikk dem til å tro at det var fastland hvor de kunne hvile seg, skrev den danske avisen BT i 2006.

Fjeldså forteller at det også har hendt at fugler i store flokker er blitt drept av haglvær, hvor de er blitt truffet av hagl eller kollidert med hverandre.

Kolliderer og dør

Massedød blant fugler kan nemlig også skyldes at flokken har kollidert med en annen fugleflokk.

– Det å skulle trekke er altså farlig. Når de kolliderer med andre fugler, flyr de jo noen ganger i 60 kilometer i timen, sier Fjeldså.

Han forteller at dette er den dokumenterte årsaken til massedød i ett tilfelle, da fugleflokker med tusenvis av lappedykkere ville lande på en sjø i California samtidig.

– Ikke alle fuglearter er like gode til å manøvrere. Lappedykkere er for eksempel utrolig dårlige. Det skyldes at de som andre vannfugler har små vinger i forhold til hvor tunge de er, sier Fjeldså.

Støtte sammen i mørke

Lappedykkere flyr om natten, slik at deres manglende evne til å vike unna raskt ikke skal resultere at de blir mat for rovfugler. Men lappedykkerne har problemer med å se i mørket.

I California forsøkte lappedykkerne nettopp å lande i mørke, og det endte med at tusenvis av dem døde i sammenstøt med andre lappedykkere.

– Det er nok ikke allment kjent at fugler kolliderer på den måten. Men det skjer en gang imellom, fordi det er mange fugler som trekker i mørke og sirkulerer rundt i store flokker, sier Fjeldså.

Frost, kulde og sult kan også svekke en fugleflokk, og jetstrømmer kan drive dem opp i 10 000 meters høyde, hvor temperaturen er mellom 40-50 minusgrader. Her vil mange av fuglene bli så forkomne at de dør.

Men sjelden på én gang, slik man så i Arkansas og Falköping.

____________________

© videnskab.dk. Oversatt av Lars Nygård for forskning.no

Lenke:

Jon Fjeldsås profil

Powered by Labrador CMS