Inne i duehjernen
Sveitsiske forskere har studert hva som foregår inne i hjernen til duer når de finner veien hjem.
Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Forskere har det ikke helt klart for seg hvordan duer egentlig orienterer seg, og brevduers evne til å finne veien har fascinert og hjulpet folk i over tusen år.
Noen undersøkelser antyder at fuglene bruker posisjonen til sola og jordas magnetiske felt som kompass i tillegg til luktesansen og synsinntrykk.
Duer med GPS
Hvordan duene bruker synet har vært vanskelig å studere. Hvis fuglen ikke endrer retning når den flyr over et landemerke, er det umulig å vite om den har fått det med seg eller ikke.
Dette har sveitsiske forskere ved University of Zurich nå gjort noe med, skriver The New York Times. De har utviklet bitte små apparater som kan loggføre elektrisk aktivitet i duehjernen, og utstyrte fuglene med små GPS-systemer for å kartlegge hvor de befant seg.

Ved å slå sammen hjerneaktiviteten og posisjonen kunne forskerne se hva som skjedde i duehjernene når de fløy over landemerker.
Den første etappen på duenes flytur var over et vann, og så over land før de endte opp hjemme i buret sitt.
Så kunne forskerne sjekke hjerneaktiviteten til duene når de ankom kystlinja og andre landemerker.
Oppdaget duekolonier
Flere ulike typer hjerneaktivitet ble registrert, og forskerne skriver i studien at utslagene med middels frekvens har sammenheng med oppfattelsen av visuell informasjon.
Den høyfrekvente aktiviteten mener de kan være relatert til evnen til å kjenne igjen et landemerke de har sett før.
Forskerne registrerte også kraftig hjerneaktivitet over to ulike områder hvor det tilsynelatende ikke var noen landemerker av interesse, men når de undersøkte nærmere fant de to kolonier med ville duer på disse stedene.
Referanse:
Alexei L. Vyssotski et. al., EEG Responses to Visual Landmarks in Flying Pigeons, Current Biology, 25. Juni 2009