Annonse

Fin sang = store egg

Kjønnslivet til våre fjærkledde venner slutter aldri å fascinere. Nå har forskerne funnet ut at hannlige kanarifugler med pavarottirøst får damene til å legge større egg.

Publisert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Vakre serenader fra darlingen gjør altså ikke bare noe med hjertet til kanarifugldamene. Det påvirker også forplantningsorganene, konkluderer forskere fra University of London og Max Planck Institute.

De har sammenlignet hvordan 45 tamme kanarifuglhunner reagerte på ulike utgaver av hannlig sangkunst. Hunnene fikk enten høre liflige triller fra en attraktiv hannfugl, eller de noe mer ubehjelpelige strofene fra en mindre tiltrekkende kavaler.

Resultatet var forbløffende universelt.

Da damene hørte sangen til smukkasen, la de større egg.

Smarte investeringer

Sammenhengen kan kanskje virke helt absurd ved første øyekast, men for biologene var nok ikke resultatet helt uventet. Det finnes flere studier som viser at damene varierer den reproduktive innsatsen etter hvor attraktiv kjæresten virker. Og det er ikke så rart.

I motsetning til hannene, som ofte kan spre mengder av sædceller i hytt og pine, bruker hunndyra mye energi på å bære fram hvert eneste avkom. Målet er å få flest mulig unger som klarer seg bra.

"Ikke legg gullegget før du har funnet den perfelte partner."

Det betyr at hunnen må prøve å velge ut fyren med de beste egenskapene som far til barna sine. Men hva om den ultimate kjekkasen uteblir, og utvalget er begrenset til noen halvbra slubberter?

Da lønner det seg kanskje ikke å brenne av for mye ressurser på et ungekull som i utgangspunktet ikke har de beste sjansene, tror forskerne.

De er egentlig en smule mer overrasket over fordelinga av kjønn i kullene som kom ut av de store eggene.

Ikke flere gutter

Tidligere forsøk har vist at store egg oftere inneholder hannunger. Dermed skulle man kanskje tro at sang fra attraktive hanner ville gi kull med store egg, som igjen inneholdt flest hanner. Men den gang ei, skriver forskerne.

Undersøkelsen tyder på at det ikke var noen forskjell i fordelinga av kjønn i kullene, uansett hva slags sang mødrene hadde hørt.

Har hunnfuglene flere mekanismer for å styre hva som skjer der nede i forplantningsorganene, tro?

Referanse:

S. Leitner, R. C. Marshall, B. Leisler & C. K. Catchpole, Male Song Quality, Egg Size and Offspring Sex in Captive Canaries (Serinus canaria), Ethology, vol 112, juni 2006, s 554.

Lenker:

Ethology: Sammendrag av artikkelen

Powered by Labrador CMS