Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
I regnskog der fugler med store nebb har blitt borte produserer palmetrær mindre frukter, viser ny studie. Det gjør skogen mer sårbar.
Fuglelivet og trærne i kystregnskogen i Brasil henger tett sammen på måter vitenskapen ikke har visst om.
I løpet av de siste hundre åra har områdene med uberørt regnskog blitt kraftig redusert og stykket opp som følge av menneskelig aktivitet – særlig jordbruk.
Sprer frø
Det har gjort at fargerike tropiske fugler som tukaner og kotingaer har blitt borte mange steder. For trærne spiller disse fuglene en viktig rolle som frøspredere.
[gallery:1]
Med store nebb kan de jafse i seg fruktene fra trærne og spre dem flere kilometer avgårde. Frøene ligger inne i palmefruktene.
Når fuglene spytter ut eller skiter ut frøene kan nye planter spire på stedet de faller ned.
Utvikler mindre frø
Euterpe edulis, en type palme som vokser i regnskogen, er avhengig av fuglene.
Palmen kan til en viss grad tilpasse seg at noen fuglearter blir borte.
I områder der de større fuglene har blitt borte har palmen mindre frø og frukter, viser studien, publisert i tidsskriftet Science.
De små fruktene kan spises av mindre fugler, som trost. Trosten er mer robust i forhold til påvirkning fra mennesker og holder stand i skogen.
Kjedereaksjon
Med mindre frø blir imidlertid palmen mer sårbar.
Små frø er mer utsatte for å tørke ut. De har mindre sjanse for å spire, og spirer av små frø av E. edulis har etter ett år et mindre rotsystem enn andre.
Derfor er plantens evolusjonsmessige tilpasning et faresignal, mener forskerne bak den nye studien.
Ved å stykke opp skogen har menneskene satt i gang en kjedereaksjon som har gjort økosystemet i de gjenværende delene enda mer sårbart.
- Ikke isolert
- Effekten vi har dokumentert er dessverre antagelig ikke et isolert tilfelle, sier Mauro Galetti fra brasilianske University of São Paulo i en pressemelding.
Galetti har ledet arbeidet med studien.
Han peker på at også andre deler av dyrelivet forsvinner når skogen blir stykket opp. Tilsvarende, uforutsette effekter kan oppstå i andre deler av økosystemet.
De har forsvunnet mange steder som følge av skogområdene er brutt opp av kaffeplantasjer. De trues dessuten av jakt. Fuglene finnes fortsatt i de mer uberørte områdene.
I områdene der fuglelivet var intakt produserte palmetreet E. edulis fortsatt rikelig med store frukter.
Referanse:
Mauro Galetti et. al.: ”Functional Extinction of Birds Drives Rapid Evolutionary Changes in Seed Size,” Science, 31. mai 2013. Se sammendrag.