Annonse

Gigantvinger og ben i kjeften

Denne sjøfuglen med bentenner i nebbet kan skilte med et vingespenn på minst 5,2 meter.

Publisert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Slik mener forskerne at sjøfuglen Pelagornis chilensis så ut. (Illustrasjon: Carlos Anzures)

I luftlagene over Chile for 5-10 millioner år siden, må nyoppdagende Pelagornis chilensis ha vært et særdeles ruvende innslag.

Den har det største vingespennet som hittil er grundig dokumentert hos fugl, ifølge ny studie, publisert i Journal of Vertebrate Paleontology.

Andre tidligere beregninger har kommet fram til større spenn, men de er basert på mye tynnere dokumentasjon, opplyser forskerne, som er fra Forschungsinstitut Senckenberg i Tyskland.

- Fugletitting i Chile ville vært litt av en opplevelse hvis nålevende fugler hadde hatt et vingespenn på over fem meter, og store tannlignende bein i nebbet.

Det sier førstforfatter på studien, Gerald Mayr, ved Forschungsinstitut Senckenberg, i en pressemelding fra Society of Vertebrate Paleontology

Fanget fisk og blekksprut

Tidligere har Mayr og kolleger påvist slike storvingete slektninger av dagens ender og gjess i områder rundt London, Essex og Kent i England. Men vingespennene var da ”bare” på inntil 5 meter.

Den nye karen P. chilensis tilhører samme gruppe, kjent under navnet Pelagornithidae.

[gallery:1]

Den noe mer folkelige betegnelsen på engelsk er bony-toothed birds. I praksis fugler som har spisse tannlignende utvekster i nebbet.

Fuglene hadde ellers lange smale nebb, med mange av de taggete utvekstene. De ble sannsynligvis brukt til å fange inn bytte på åpent hav, som fisk og blekksprut.

Levninger etter disse fuglene er funnet på alle kontinenter, men stort sett bare i ganske små biter. Grunnen er at fugler flest har skjøre bein som ofte ikke tåler prosessen med fossilisering.

Før eksemplaret i Chile ble avdekket, var kun ett delvis intakt skjelett av disse fuglene kjent for vitenskapen.

70 prosent komplett

Det chilenske eksemplaret er 70 prosent komplett, og benene har unngått knusing,

Dermed sitter forskerne med ny og viktig informasjon om størrelsen og kroppsbygningen til disse fuglene.

- Selv om de ser som skapninger fra Jurassic Park, så er de ekte fugler, og de siste individene kan ha levd på samme tid som de første menneskene i Nord-Afrika, sier Mayr i presseskrivet.

En rekonstruksjon i full størrelse av skjelettet skal for øvrig stilles ut i Senckenberg Museum, Frankfurt am Main i Tyskland.

Referanse:

Mayr, Gerald og David Rubilar (2010): Osteology of a new giant bony-toothed bird from the Miocene of Chile, with a revision of the taxonomy of Neogene Pelagornithidae. Journal of Vertebrate Paleontology, Volume 30, No. 5.

Powered by Labrador CMS