Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Moderne fugler har nebb og mangler tenner. Tenner hadde imidlertid Sulcavis geeorum nok av.
Den levde for mellom 121 og 125 millioner siden i det som i dag er det nordøstlige Kina.
Den helt spesielle utformingen av tennene tyder på at den var i stand til å tygge i seg hard kost. Forskerne antyder at den lille skapningen spesialiserte seg på krabber, snegler, insekter med hardt skall og andre smådyr.
Skattkiste
Fossilet er fra det nordøstlige Kina. Der er Yixian-formasjonen i regionen Liaoning en skattkiste for tidlige fugler og andre dyr fra denne perioden.
I løpet av de siste tjue åra er det beskrevet mange nye flygende arter basert på fossiler fra denne geologiske formasjonen.
Forskere i USA og Kina beskriver nå den siste tilveksten til den tids fugleverden i tidsskriftet Journal of Vertebrate Paleontology.
Beholdt tennene
Det nye fossilet hører til gruppa kalt enantiornithurine fugler. Dette er ikke direkte forløpere til våre dagers fugler, men en utdødd sidegren som en gang var tallrik.
Disse fuglene beholdt tennene mens andre fugler rundt dem gradvis kvittet seg med dem.
Dinosaurene, som alle fuglene stammer fra, hadde tenner. Men det er ikke opplagt at tenner er en god ide når man flyr i lufta. Tenner er tunge og kan erstattes av et nebb.
[gallery:1]
Mangfold
De av fuglene som beholdt tennene i denne perioden tilpasset seg ulike matvaner og tennene var en viktig del av dette.
Annonse
Det finnes nemlig et mangfold når det gjelder utformingen av tanngarden. Noen kan ha vært tilpasset å spise fisk, andre passer bedre til bløte smådyr uten skall.
S. geeorum var på en størrelse med en liten sangfugl.
Den er oppkalt etter den amerikanske familien Gee som har støttet fossilforskning.