Annonse

Kattugla snur på fjæra

Klimaendringene favoriserer brunfargede finske kattugler over de grå.

Publisert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Brun og grå kattugle (Foto: John Morris/Flickr Creative Commons)

Kattugla, som også er mulig å se i norske skoger, kommer i to varianter: de med flest brune fjær og de med flest grå. Fjærfargen er arvelig, og grå fjærgener er de dominante.

Dermed burde det være flere grå enn brune ugler – men det omvendte er i ferd med å bli tilfellet:

Forskerne fra Universitetet i Helsinki, som har brukt data samlet inn av amatørornitologer de siste 30 årene, viser at andelen brune ugler har gått fra å være på om lag 30 prosent i 1978, til halvparten i dagens finske skoger.

Resultatatene ble publisert i Nature Communications i slutten av februar.

Mildere vintre gjør livet lettere

At den grå fjærfargen er dominant, betyr at ugler som har foreldre med forskjellig farge har større sannsynlighet for å bli grå. Dermed burde naturen favorisere en større populasjon av grå ugler, og slik var det også lenge.

Forskerne, ledet av Patrik Karell ved Universitetet i Helsinki, mener snuoperasjonen skyldes mildere vintre:

De fant nemlig ut at de brune uglene hadde en høyere dødelighetsrate enn de grå dersom vinteren var streng. Altså sliter brune ugler mer med å takle kulda og snøen enn de grå.

Forskerne tror dette kan skyldes at brune fjær synes bedre mot snødekket enn grå. Om det er tilfellet, har brune ugler større sjanse for å bli tatt av rovdyr.

Tidligere studier har dessuten antydet at brune kattugler har lavere stoffskifte, som gjør at de må jakte mer for å holde samme vekt, og også at de har dårligere immunsystem.

Det har generelt sett vært mindre snø om vintrene i Finland de siste tiårene, skriver de, og dermed har de brune uglenes forbannelse blitt en velsignelse, konkluderer finnene.

Kilde:

P. Karell m.fl (2011) Climate change drives microevolution in a wild bird Nature Communication, publisert online 22. Februar 2011

Powered by Labrador CMS