Varsler farer med flaksing
Fugler kommuniserer ikke bare med kvitter og sang. Nå har forskere for første gang oppdaget at duer kan lage et alarmsignal når de flakser med vingene.
Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Forskere ved Australian National University i Canberra studerte toppduen Ocyphaps lophotes, fordi den lager en karakteristisk blafrende plystrelyd når den tar av, skriver Science.
Studien ble ledet av professor Robert Magrath og er publisert i nettversjonen av tidsskriftet Proceedings of the Royal Society B.
Lurt med haukefly
Forskerne satte opp 13 matstasjoner og tok opp lydene som duene normalt lager når de tar av.
For å fange lyden av en skremt fugl som tar av ventet forskerne til én ensom due sto og spiste, og så kastet de et lite glidefly med haukeform over der dua sto og tok opp lyden den lagde.

Sammenlignet med lyden duer lager når de tar av under vanlige omstendigheter, var denne plystrelyden både høyere og raskere.
Avspilling av flaksing
Forskerne spilte så de to ulike lydene for dueflokker, og ingen av de 15 flokkene de testet reagerte da de spilte den vanlige flakselyden.
Da den skremte flaksingen ble spilt stakk 11 av 15 flokker av med én gang, mens resten kviknet til og så seg stresset om etter farer.
Du kan høre begge lydene i rekkefølge her.
Egen varselfjær
Ifølge forskerne kan kilden til den spesielle varsellyden være noen smale fjær på utsiden av duevingen.
Professor Magrath tror fjæra kan ha krympet over tid for å gjøre denne lyden tydeligere, men sier flere studier må til for å forstå akkurat hva flakselyden brukes til.
Referanse:
Mae Hingee og Robert D. Magrath, Flights of fear: a mechanical wing whistle sounds the alarm in a flocking bird, Proceedings of the Royal Society B, September 2009