- Tenk lengre enn fugleviruset H5N1

Forskningsinnsatsen bør strekke seg mye lengre enn til fugleviruset H5N1, når fagfolk og helsemyndigheter skal forberede seg på en influensapandemi i fremtiden.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Det mener tre forskere ved USAs nasjonale institutt for allergier og infeksjonssykdommer.

Bakgrunnen for synspunktet deres er at en fremtidig pandemi, som ingen per i dag vet sikkert om kommer om 10, 50 eller 100 år, kan være forårsaket av et helt annet virus enn fugleviruset H5N1.

Hvor i verden en slik influensapandemi vil oppstå, hvor mye den vil spre seg og hvor høy dødeligheten vil være, er det heller ikke mulig å si noe sikkert om i forkant.

Det er i en kommentarartikkel i Journal of the American Medical Association 9. mai at de tre forskerne peker på hvordan man kan foreberede seg på en pandemi - og hvordan forståelsen av oppførselen til influensavirus kan økes.

Kunnskap og overvåkning

Jeffery K. Taubenberger, David M. Morens og Anthony S. Fauchi påpeker at den fremtidige innsatsen på området bør strekke seg langt forbi H5N1-viruset, og at det bør fokuseres bredt i kampen mot influensavirus.

Å innta et slikt bredt utgangspunkt vil blant annet omfatte en styrking av verdens kunnskap om de grunnleggende biologiske og økologiske måtene influensa A-virus smitter fugler på, mener forskerne.

Videre vil overvåkning av smittede dyr og sirkulasjonen av influensavirus på verdensbasis være en del av bildet. Det samme vil også gjelde forståelsen av hvordan virus utvikler seg og “hopper” fra fugler og andre dyr til mennesker.

Og ikke minst utvikling av nye diagnostiseringsmetoder, medikamenter og vaksiner.

Taubenberger og kolleger mener dessuten at bred aktivitet på området kan bidra til at også den vanlige sesonginfluensaen bekjempes.

Enige om to ting

Uansett er nok de fleste eksperter enige om to ting; en eller annen gang vil det komme en ny influensapandemi - og ingen kan fortusi når det vil skje.

Blant folk er ikke bekymringen veldig stor. En ny norsk undersøkelse, offentliggjort i det medisinske tidsskriftet MBC Public Health, viser at halvparten av de spurte tror norske helsemyndigheter overdriver prognosen for antall døde ved en influensapandemi.

80 prosent svarer at de vil skjerpe den personlige hygienen ved et smitteutbrudd, to prosent vil la være å gå på jobb, og fire prosent vil dra til et isolert og beskyttet sted dersom en influensapandemi bryter ut, melder NTB, som igjen siterer Aftenposten.

Millioner av fugler døde

Siden 1996 har fugleviruset H5N1 spredd seg fra Hong Kong i Kina og rammet fjørfe og villfugl i over 50 land. Viruset har også nådd Sentral-Asia, Europa og Afrika.

Til sammen har flere hundre millioner kyllinger, ender, kalkuner og gjess dødd eller blitt avlivet etter H5N1-smitte, for å hindre videre spredning.

Fugleviruset har også ved en del anledninger smittet til mennesker. Per desember 2006 var totalt 256 mennesker smittet av sykdommen, og 151 hadde mistet livet.

Fugleviruset H5N1 er hittil ikke blitt påvist i Norge.

Powered by Labrador CMS