Ingen fjærfekompensasjon

Salget av fjærfe og fjærfeprodukter stuper i EU-land som er rammet av fugleinfluensa. Men EU-kommisjonen sier nei til å åpne for økonomisk kompensasjon.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Spredningen av fugleinfluensa i Europa har begynt å få store økonomiske konsekvenser i de landene som er rammet.

I Italia har salget av fjærfe falt med 70 prosent etter at virustypen H5N1 ble påvist der. Hellas har opplevd en nedgang på mellom 40 og 50 prosent, mens salget i Frankrike, som er EUs største eksportør av fjærfe, hittil har falt med 15 prosent.

Mandag møttes EU-landenes landbruksministere i Brussel, og flere av dem ga da uttrykk for at de ønsker å kompensere fjærfeoppdrettere for de økonomiske tapene som følge av dalende salg.

EU-landene trenger imidlertid godkjennelse fra EU-kommisjonen for å gjøre dette, ellers risikerer landene å bli straffet for å gi ulovlig statsstøtte.

Men EU-kommisjonen sier foreløpig nei til å åpne for slik støtte. Situasjonen er ikke alvorlig nok, sa EUs landbrukskommissær Mariann Fischer Boel til landbruksministrene, og viste til at tiltakene som er satt inn mot fugleinfluensaen til nå ikke har begrenset mulighetene til å handle med fjærkre over landegrensene.

- Krise

Italia mener den alvorlige situasjonen rettferdiggjør økonomisk støtte.

- Vi står overfor en markedskrise, sier landets landbruksminister Gianni Alemanno.

Frankrikes landbruksminister Dominique Bussereau sa mandag at han støtter sin italienske kollega fullt ut i kravet om at EU må åpne opp for ekstraordinær støtte til produsenter som blir påført store økonomiske tap på grunn av fugleinfluensaen. Hellas og Spania skal være av samme oppfatning.

Så langt er fugleinfluensaen kun påvist hos villfugl i EU. Det er likevel en utbredt frykt for at sykdommen skal spre seg til kommersielle fjærfebestander, noe som igjen forklarer hvorfor mange forbrukere styrer unna kyllingbryst og andre produkter av fjærfe.

- Trygt å spise

EUs helsekommissær Markos Kyprianou understreket på en pressekonferanse i Brussel mandag at det ikke er noen grunn til at europeiske forbrukere ikke skal spise fjærfe.

- Det er trygt, sa Kyprianou flere ganger.

EU-kommisjonen har vært nølende til å åpne opp for økonomiske hjelpetiltak så lenge salget faller på grunn av forbrukernes frykt og ikke fordi de kommersielle bestander faktisk er smittet.

Oppdrettere er derimot sikret kompensasjon fra EU dersom de må slakte fjærfe som følge av at viruset sprer seg fra villfugl til kommersielle bestander.

Vaksiner

EUs faste komité for matvaretrygghet og dyrehelse skal tirsdag ta stilling til forebyggende vaksinering av fjærfe.

Frankrike og Nederland har lagt fram vaksinasjonsplaner som de søker godkjenning for.

(NTB)

Powered by Labrador CMS