Rosenborg-supporteren Håvard Melby gikk ned 25 kilo da han fikk trene på Lerkendal sammen med RBK-spillere. Nå løper han maraton. (Foto: privat)
Gikk ned 25 kilo etter at fotballklubben i hans hjerte inviterte ham med på trening
– Menn i tights? Nei, fysj! Tenkte Håvard Melby i 2016. Han veide 120 kilo og ble med da forskere og RBK inviterte til trening med klubben han elsker. Siden har han løpt maraton flere ganger.
– Jeg måtte gjøre noe. Alt pekte feil vei. Vekta, omkretsen, helsa. Da RBK søkte etter tungvektere til Eurofit-trening, meldte jeg meg. Som førstemann, sier Håvard Melby.
Eurofit er et stort internasjonalt prosjekt som skal hjelpe overvektige og usunne fotballsupportere til å få opp farta og bedre helsa. Flere norske fotballklubber er med, blant annet Rosenborg, som bidrar med fagfolk og treningsted til supporterne sine.
Håvard Melby omtaler seg selv som ihuga Rosenborg-fan. Han vet hva hjertet banker for.
Før tilbudet kom, hadde han slitt lenge med vekta. Flere støttemedlemskap i ulike treningssentra var til liten nytte.
– Allerede på første RBK-samling i 2016 sa trener Lasse Hoftun at det mest effektive man kunne gjøre, var å få opp pulsen før frokost, forteller han.
Fra den dagen sto håndverkeren opp halv fem.
– Jeg fortsatte gjennom alle de 12 ukene med RBK.
Gåfotball og sirkeltrening
De ukentlige samlingene i fotballklubben betydde oppmøte på Lerkendal hver tirsdag.
De skulle være lette, med gruppeoppgaver om helse og ernæring og prat i ring. Etterpå var det gåfotball, sirkeltrening og kanskje en økt opp i tribunene.
– På gåfotballen skulle alle med. Det var lurt også for å unngå skader, det ryker fort en og annen kroppsdel når man vil flytte på tunge gubber, forteller Melby.
– Men man får opp pulsen uansett. Man vil jo ha tak i ballen.
To fra RBK kjørte treningene: Hoftun og Vegard Skorstad. Melby beskriver dem som fantastisk motiverende.
– I tillegg var vi jo på feltet. På selveste Lerkendal. Og i brakka. Det kjentes, det hadde mye å si. En dag fikk vi også besøk av en av spillerne, Jonas Svensson. Det var før han ble solgt til AZ Alkmaar i Nederland, da. Kjempegøy!
To andre norske klubber var også med på Eurofit i 2016. Hos Strømsgodset stilte Jostein Flo på en trening, i Vålerenga ble Moa med å spille på en av treningene.
Gåtur for gutter
Utenom treningene ble supporterne oppfordret til å være aktive alene eller sammen. RBK-gjengen brukte Facebook aktivt og avtalte ekstra gåturer eller delte skritt-tellinger, inkludert små seire når de hadde gått lenger enn supporterne i Enga eller Godset. De delte gleder, frustrasjoner og tips.
Annonse
– Alt var veldig åpent og ærlig. Vi prøvde å løfte hverandre, det var aldri noen konkurranse. Alle hadde det bare artig, sier Melby.
25 kilo ned
Ifølge Håvard Melby visste alle inderlig godt at bedre helse handler om å spise mindre og riktigere og å bevege seg mer. Lagfølelsen på Lerkendal var avgjørende for å klare det. Hele veien satte de nye mål som skulle være personlige og realistiske. Og de handlet om aktiviteter og kosthold, ikke om vekt.
– Selv ville jeg bli mer bevegelig, og jeg tok av 25 kilo. Ganske drøyt. Der er jeg fortsatt, og jeg må innrømme at det er veldig moro!
Maraton
Han sier treningen varte lenge nok til å komme godt i gang, og neste mål for ham ble å bevege seg enda raskere og lenger.
– Omsider kunne jeg løpe igjen, og det tok litt av, kan du si. Sier en fornøyd trønder. Siden 2016 har han løpt to halvmaratoner og én helmaraton i tillegg til St. Olavsloppet tre ganger.
– Og, ja, jeg bruker også tights.
RBK om Eurofit
– Vi var ganske spent. Da disse svære karene meldte seg på, visste vi ikke hva de egentlig ville. Eller kunne klare. Etterpå er vi veldig glade for at vi ble med, sier Vegard Skorstad, hovedtrener for Gutter 16 i RBK.
Da Eurofit ble satt i gang i 2016, var han assistenttrener og ansvarlig for RBK-skolen. Med Eurofit hadde han og trenerkollega Lasse Hoftun brått 40 veldig tunge supportere som sa de ville bli i bedre form.
På hjemmebane
Annonse
– For RBK var dette uvant, men flott. Vi har verdier som går på samfunnsengasjement og åpenhet, og nå kunne vi gi noe tilbake supporterne. Men det ble trangt med 40 slike store karer på brakka, ja.
Skorstad sier det tydeligvis var stort for gjengen å få trene på hjemmebane.
– Det merket vi godt. Men særlig denne første gjengen var også fantastisk engasjert og flinke til å motivere hverandre og aktivisere hverandre utenom. Det var moro, sier Skorstad.
– Jeg tror heller ikke gutta hadde vært så ivrige på å gå kveldstur sammen uten denne innpakningen.
Gravøl
For RBK var det svært positivt å se supporterne løfte seg så mye.
– Noen hadde fantastiske resultater, ikke bare på vekta. Alle ble jo mye mer bevegelige, men et par av dem kunne til og med kutte ut hjertemedisiner.
Supporterne fikk lære om forbrenning, matvaner og kalorier. De måtte føre dagbok, og mange fikk seg en vekker.
– Det ble mye latter over en som trente godt, men som ikke fikk ned vekta som de andre, sier Skorstad. Mannen hadde allerede kuttet drikkingen kraftig, til to øl og én pose peanøtter i uka.
– Vi regnet på kaloriene; det tilsvarte en drøy kilo i måneden. Han ble trist da han forsto hva det betydde. Han inviterte til én siste gravøl, og etterpå tikket vekta nedover.
Hjalp andre RBKere
Selv om det ikke er opp til Vegard Skorstad å bestemme, er han ganske sikker på at RBK vil bli med på Eurofit igjen, om de blir spurt.
Annonse
– Vi kunne både hjelpe supporterne og fikk selvfølgelig masse positiv omtale i media. Det var en morsom tid.
Men prosjektet påvirket også de ansatte i RBK.
– De ble giret opp og spurte om tips for å holde formen bedre og spise mindre. Vi delte hverdagstips som å forsyne seg med grønnsaker før kjøtt, ta trappa i stedet for heisen, parkere lengst bort fra kontorer, gå av en holdeplass før og ha gåmøter. Mye smått monner, også for ansatte RBKere, avslutter han.