Godt nytt fra ozonlaget

Nivået av ozonskadelige stoffer over jorda synker stadig, og ekspertene tror at det beskyttende ozonlaget med tida kommer til å bli helt friskmeldt.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Det viser at internasjonale miljøavtaler faktisk nytter, mener forskere.

Mens vi river oss i håret over en mulig klimakrise, og alle problemene med å enes om felles mottiltak, kan vi altså glede oss over at i hvert fall noen internasjonale avtaler gir resultater, melder Science.

80-tallets tegn

På 1980-tallet oppdaget forskerne skremmende tegn på at atmosfærens ozonlag, som stopper så mye som 99 prosent av de skadelige strålene fra sola, var i ferd med å skrumpe vekk.

Årsaken var at vi mennesker hadde pøst ut ozonskadelige gasser i årevis.

Men i 1987 var det stopp. Da klarte hele 191 av jordas nasjoner å bli enige om å begrense og stoppe utslippene av stoffer som ødelegger ozon. Og nå, 20 år senere, ser vi at den såkalte Montrealprotokollen faktisk har gitt resultater.

Amerikanske forskere konkluderer med at nivået av de mest ozonskadelige stoffene har sunket jevnt og trutt siden begynnelsen av 1990-tallet, skriver Science.

Synkende nivåer

Tidligere i år meldte et forskerteam at atmosfærenivået av supersynderen KFK har sunket siden midten av 1990-åra. Og nå har to astronomer fra Arizona undersøkt en av de andre skurkene - hydrogenklorid.

De konkluderer med at nivåene av stoffet har sunket med gjennomsnittlig 1,8 prosent i året siden 1993. Og det er ikke så verst, tatt i betraktning at gassmengden faktisk steg med 5,7 prosent i åra mellom 1971 og 1993.

Dermed ser det altså ut til at Montrealprotokollen har vært et viktig ledd i arbeidet med å redde jordas solfilter, som på sikt antageligvis kommer til å bli helt bra igjen.

Referanse:

Lloyd Wallace & William Livingston, Thirty-five year trend of hydrogen chloride amount above Kitt Peak, Arizona, Geophysical Research Letters 34, 17. august 2007.

Lenke:

Science: More Good News for the Ozone Layer

Powered by Labrador CMS