Startdato satt for Kyoto

Kyotoprotokollen, den internasjonale avtalen som skal begrense utslippene av klimagasser, blir juridisk bindende 16. februar, melder FN.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

I dag ble Kyotoavtalen formelt sett ratifisert av Russland. Dokumentene ble overlevert til FNs generalsekretær Kofi Annan av Moskvas FN-ambassadør Andrei Denisov.

Begge befinner seg i Nairobi, i anledning et ekstraordinært møte i Sikkerhetsrådet om Sudan.

- Historisk skritt

- Dette er et historisk skritt framover i verdens anstrengelser for å kjempe mot en global trussel. Det viktigste er at det betyr slutten på en lang periode med usikkerhet, sa Annan ifølge Reuters.

- Vi tror det vil være et veldig viktig skritt for å fremme internasjonalt samarbeid om klimaenringer. Avgjørelsen har store sosiale og økonomiske konsekvenser, sa Denisov ifølge Reuters.

5,2 prosent av 1990-nivå

Kyotoprotokollen er nå støttet av 126 land, og trer formelt i kraft 90 dager etter dagens overlevering av de russiske ratifikasjonsdokumentene. Russlands støtte ble helt avgjørende etter at USA, verdens største forurenser, trakk seg fra avtalen i 2001.

Protokollen forplikter 55 industriland til å gjøre kutt i utslippene av drivhusgasser innen 2012. Rike land skal kutte utslippene av karbondioksid ned til 5,2 prosent under utslippsnivåene for 1990.

Linker:

Reuters: Kyoto Protocol retified
BBC: Start date set for Kyoto treaty

Powered by Labrador CMS