Denne artikkelen er produsert og finansiert av Forsvarets forskningsinstitutt - les mer.

Aurora holdt foredrag om sitt prosjekt for forskningsminister Iselin Nybø og flere hundre FFI-ansatte før hun sluttet i sommerjobben og dro til USA for å studere videre. (Foto: Espen Wang-Naveen)
Aurora holdt foredrag om sitt prosjekt for forskningsminister Iselin Nybø og flere hundre FFI-ansatte før hun sluttet i sommerjobben og dro til USA for å studere videre. (Foto: Espen Wang-Naveen)

Hva gjør en romfysiker i Forsvaret?

PODCAST: Når det smeller på sola, skurrer det i Forsvarets HF-radioer. Romfysiker Aurora (23) har hjulpet oss med å forstå hvorfor.

Hver sommer henter FFI, Forsvarets forskningsinstitutt inn 60–70 studenter fra NTNU, UiO og andre universiteter og høgskoler i Norge og gir dem sommerjobb. Alle studentene får en oppgave de skal løse i løpet av sommeren.

I denne utgaven av FFIs podcast Ugradert treffer du Aurora, som har studert romfysikk ved Universitetet i Tromsø. I sommer har hun forsket på hvordan solstormer påvirker radiokommunikasjon i nordområdene.

Sluker radiosignalene

Solstormer kan nemlig påvirke radiokommunikasjon, satellitter og elektronisk utstyr, både i verdensrommet og på jorda.

Det spesielle med signaler fra HF-radioer er at de reflekteres når de treffer ionosfæren. Dette er et ionisert lag i atmosfæren som består av frie elektroner og ioner. Måten de frie elektronene beveger seg på, fører til at ionosfæren virker som et speil for radiosignalene.

Det gjør at du ikke trenger infrastruktur for å nå langt med HF-signaler. Ulempen for oss som bor i nord er at ionosfæren i nordområdene blir mer påvirket av solvinder enn andre steder på jorda. Solvinder er som er ladde partikler og plasma fra sola. Formen på jordens magnetfelt gjør at partikler fra sola blir ledet ned mot atmosfæren ved polene.

(Illustrasjon: Grete Alvestad / FFI)
(Illustrasjon: Grete Alvestad / FFI)

Når det er mye solaktivitet, fører det til at ionosfæren absorberer en del av radiosignalene fra HF-radio, i stedet for å reflektere dem. Dermed blir det dårligere forhold for mottak nede på jorda.

Aurora har FFI med å analysere data for kvaliteten på radiosignaler og har sammenlignet dem med data for absorpsjon i ionosfæren på det samme tidspunktet. Dette vil hjelpe oss med å forstå hvordan vi kan forbedre kommunikasjonsmetoden og på sikt kanskje finne mottiltak.

Hør podcasten her:

Powered by Labrador CMS