Professor Tom Eirik Mollnes får internasjonal forskningspris. (Foto: Kjartan Wøllo Egeberg / NTNU)
Professor Tom Eirik Mollnes får internasjonal forskningspris. (Foto: Kjartan Wøllo Egeberg / NTNU)

Professor får pris for forskning på betennelser

Professor Tom Eirik Mollnes ved NTNU for internasjonal forskningspris for forskning som kan gjøre det enklere å behandle hjerte- og karsykdommer og alvorlig blodforgiftning. 

Mollnes jobber ved NTNU-senteret Centre of Molecular Inflammation Research (CEMIR) og har tidligere utviklet en metode for å måle aktiviteten i vårt medfødte immunsystem. Den brukes nå som standardmetode over hele verden.

Sammen med professor Peter Garred ved Rigshospitalet i København og professor Terje Espevik ved CEMIR, har Mollnes funnet at både hjerte-/karsykdom og blodforgiftning kan henge sammen med at en del av immunforsvaret vårt – det som kalles komplementsystemet – blir overaktivert. Håpet er at funnene deres kan brukes i fremtidig behandling av hjerte-/karsykdom og blodforgiftning.

KFJ-prisen på 1,5 millioner danske kroner deles ut årlig av Rigshospitalet i København og går til en internasjonal forsker på høyt nivå. Prisen har fått navn etter ekteparet Freddy og Kirsten Johanses Fond og pengene brukes til videre forskning.