Professor Tom Eirik Mollnes får internasjonal forskningspris. (Foto: Kjartan Wøllo Egeberg / NTNU)
Professor Tom Eirik Mollnes får internasjonal forskningspris. (Foto: Kjartan Wøllo Egeberg / NTNU)

Professor får pris for forskning på betennelser

Professor Tom Eirik Mollnes ved NTNU for internasjonal forskningspris for forskning som kan gjøre det enklere å behandle hjerte- og karsykdommer og alvorlig blodforgiftning. 

Mollnes jobber ved NTNU-senteret Centre of Molecular Inflammation Research (CEMIR) og har tidligere utviklet en metode for å måle aktiviteten i vårt medfødte immunsystem. Den brukes nå som standardmetode over hele verden.

Sammen med professor Peter Garred ved Rigshospitalet i København og professor Terje Espevik ved CEMIR, har Mollnes funnet at både hjerte-/karsykdom og blodforgiftning kan henge sammen med at en del av immunforsvaret vårt – det som kalles komplementsystemet – blir overaktivert. Håpet er at funnene deres kan brukes i fremtidig behandling av hjerte-/karsykdom og blodforgiftning.

KFJ-prisen på 1,5 millioner danske kroner deles ut årlig av Rigshospitalet i København og går til en internasjonal forsker på høyt nivå. Prisen har fått navn etter ekteparet Freddy og Kirsten Johanses Fond og pengene brukes til videre forskning.

Powered by Labrador CMS