Hjerneforskeren Milena Penkowa har vært i hardt vær siden hun fikk sparken for underslag i 2010.

Beryktet hjerneforsker mister doktorgraden

Københavns Universitet trekker tilbake doktorgraden til Milena Penkowa.

14.9 2017 05:00

Syv år etter Milena Penkowa fikk sparken fra Københavns Universitet for omfattende forskningsjuks, trekker universitetet tilbake doktorgraden hennes. 

– Det er helt usedvanlig og ekstraordinært at en forsker mister sin doktorgrad, sier Jasper Steen Winkel, visedirektør ved Københavns Universitet, til dansk TV2.

Beslutningen om å trekke tilbake doktorgraden var enstemmig, og ble tatt av et akademisk råd bestående av vitenskapelige- og administrativt ansatte, studenter og ledelsen ved Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet. 

– Tildelingen av en doktorgrad er en stor akademisk anerkjennelse som kommer med en forventning om en høy faglig troverdighet, på samme måte som den skal være et uttrykk for betydelig vitenskapelig innsikt og modenhet. Disse forutsetningene har ikke Milena Penkowa levd opp til, skriver Københavns Universitet i en pressemelding.

Penkowa sier hun har tenkt til å gå til retten for å hindre at hun mister doktorgraden.

– Dette betyr at vi kommer til å sloss i retten igjen, for jeg vil ikke finne meg i maktarroganse og maktmisbruk. Og det er dét dette er, skriver Penkowa i et innlegg på sin offentlige Facebookprofil.

Forfalsket dokumenter for å skjule juks

Penkowa leverte doktorgraden i medisin i 2001, men måtte trekke den tilbake like etterpå. Allerede da sa et enstemmig bedømmingsutvalg at de ikke ville godkjenne avhandlingen. De trodde rett og slett ikke på at Penkowa kunne ha utført så mange rotteforsøk som hun hevdet i doktorgraden. 

Men Penkowa visste råd. Hun forfalsket dokumenter for å overbevise ledelsen ved universitetet om at rotteforsøkene hadde skjedd i Spania.

Etter en intern gransking fikk hun levere avhandlingen på nytt i 2004, denne gangen uten artikkelen med rotteforsøkene. Hun skal ha begrunnet den sene leveringen med at hennes mor og søster hadde dødd i en bilulykke, selv om begge levde i beste velgående.

Fikk store forskningspriser

Doktorgraden ble godkjent. Det ble første steg i en rakettkarriere full av enorme forskningsbevilgninger, prestisjetunge akademiske publiseringer og TV-opptredener.

I 2008 fikk hun det danske Videnskapsministeriets høythengende EliteForsk-pris. Prisen kom med en pengegave på 1,1 millioner danske kroner, og ble delt ut av Danmarks kronprinsesse Mary. Året etter ble hun tilbudt et ettårig vikariat som professor ved universitetet. 

Brukte forskningspenger på seg selv

Penkowas karriere endte brått. I 2010 får Universitetet beskjed om at hun er anmeldt for å ha underslått flere hundre tusen kroner som egentlig skulle ha blitt brukt til forskning. Disse pengene skal ha gått til å betale private advokatregninger. En stor del av midlene var også gått til forskning som var utenfor det de var bevilget til. Penkowa ble suspendert, og like etter fikk  hun sparken. 

Året etter anmelder Københavns Universitet hjerneforskeren for grov dokumentfalsk. Like før hadde den danske Weekendavisen avslørt at papirene som beviste at et spansk firma hadde gjennomført rotteforsøkene hennes i 2003, var forfalsket.

Selv om to rettsinstanser har slått fast at falskneriet fant sted, ble hun frikjent i Østre Landsret i Danmark fordi saken var foreldet. I mai 2011 ble hun også fratatt den prestisjetunge EliteForsk-prisen.

forskning.no ønsker en åpen og saklig debatt. Vi forbeholder oss retten til å fjerne innlegg. Du må bruke ditt fulle navn. Vis regler

Regler for leserkommentarer på forskning.no:

  1. Diskuter sak, ikke person. Det er ikke tillatt å trakassere navngitte personer eller andre debattanter.
  2. Rasistiske og andre diskriminerende innlegg vil bli fjernet.
  3. Vi anbefaler at du skriver kort.
  4. forskning.no har redaktøraransvar for alt som publiseres, men den enkelte kommentator er også personlig ansvarlig for innholdet i innlegget.
  5. Publisering av opphavsrettsbeskyttet materiale er ikke tillatt. Du kan sitere korte utdrag av andre tekster eller artikler, men husk kildehenvisning.
  6. Alle innlegg blir kontrollert etter at de er lagt inn.
  7. Du kan selv melde inn innlegg som du mener er upassende.
  8. Du må bruke fullt navn. Anonyme innlegg vil bli slettet.