Frykt gir ryggsmerter

En stor dansk undersøkelse viser at pleiepersonell som er redde for å få ryggsmerter ved fysisk aktivitet, har en større risiko for å få disse smertene.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

(Illustrasjonsfoto: www.colourbox.no)

Det er ikke bare tunge løft og dårlige stillinger som er avgjørende for om man får smerter i ryggen. Det er snarere angsten for smertene som utløser problemet – i hvert fall hvis man ikke har hatt vondt i ryggen tidligere.

Slik konkluderer forskere fra Det Nationale Forskningscenter for Arbeidsmiljø i en stor undersøkelse som nettopp er offentliggjort i online-tidsskriftet BMC Musculoskeletal Disorders.

– Vi har undersøkt nyutdannede hjelpepleiere for å se om holdningen til om man kan spare seg for ryggsmerter ved å unngå fysiske aktiviteter og belastninger, har betydning for at de senere får ryggsmerter, forteller publikasjonens hovedforfatter, Jette Nygaard Jensen, som er ph.d.-student ved Institutt for Psykologi på Københavns Universitet.

– Det har vist seg at det er en sammenheng – en slik holdning kan forsterke risikoen for å få ryggsmerter, uttaler Nygaard Jensen.

2677 hjelpepleiere undersøkt

Sammen med kollegene sine fikk hun nyutdannede hjelpepleiere til å fylle ut spørreskjemaer hvor de skulle krysse av om de hadde hatt korsryggsmerter.

Dessuten skulle de, på en skala fra én til seks, notere hvor enige eller uenige de var i påstander som «Fysisk aktivitet kan kanskje skade ryggen min» og «Fysisk aktivitet forverrer smertene».

På bakgrunn av svarene ble de delt inn i to grupper: De som fryktet smerter ved fysisk aktivitet, og de som ikke var særlig redde for smerter ved fysisk aktivitet.

Et år senere ble de samme personene spurt om de hadde opplevd korsryggsmerter i løpet av det siste året. De skulle også fylle ut et internasjonalt anerkjent skjema brukt for å bestemme hvor mye belastning (høy, middels, lav) man utsetter kroppen for.

Medisinsk forskning har høy tillit i opinionen og anses som svært viktig, viser en undersøkelse i Sverige. (Foto: iStockphoto)

Bare de som var i arbeid som hjelpepleiere ble tatt i betraktning.

Man endte dermed med svar fra 2677 kvinnelige hjelpepleiere inkludert 1566 som hadde opplevd ryggsmerter før de startet å arbeide i bransjen, og 1111 som aldri hadde hatt ryggsmerter.

Frykt for smerter avgjørende

Det viste seg at arbeidsbelastningen absolutt ikke hadde noen innflytelse på risikoen for at kvinnene uten tidligere smerter opplevde dem senere.

Det vil si at man hadde like stor sjanse for å få korsryggsmerter, uavhengige av om man hadde høy, middels eller lav fysisk belastning på jobben.

Til gjengjeld var det en klar sammenheng mellom hvem som hadde smertene, og hvem som tidligere hadde vært redde for å få dem ved fysisk aktivitet.

For eksempel var det 125 prosent større risiko for å ha opplevd korsryggsmerter i over 30 dager i året hvis man tidligere hadde opplevd frykt for å få smerter ved fysisk arbeid.

Nygaard Jensen tror det kan skyldes at kvinnene lyttet til frykten og unngikk fysiske aktivitet.

– Passivitet i lengre perioder kan kanskje ha ført til at ryggmusklene degenererte. Derfor kan de ha fått smerter da de belastet de degenerert musklene senere, sier hun.

Frykt for fysisk aktivitet hadde for øvrig også innflytelse på smerter blant de personene som hadde hatt ryggsmerter tidligere. Men hos dem kunne man også se en sammenheng mellom arbeidsbelastningen og smertene.

Kanskje trengs en holdningsendring

– Vi har vist at kognitive faktorer som frykt har en betydning i forhold til ryggsmerter, konkluderer Nygaard Jensen, som understreker at undersøkelsen skiller seg fra tidligere prosjektene på området.

– De fleste tidligere undersøkelser har vært basert på syke med kroniske korsryggplager, mens vår undersøkelse er laget på en frisk befolkning, som deretter blir syk, sier Nygaard Jensen.

Hun mener at man burde være flinkere til å informere om at lengre perioder uten fysiske aktiviteter kan forårsake smerter.

– En hel del av respondentene våre har antagelig handlet ut fra uriktige opplysninger om smerteårsaker, ettersom de har trodd at mindre fysisk aktivitet kan redde dem fra ryggsmerter. Så på det punktet trengs det en holdningsendring i samfunnet, sier Nygaard Jensen.

Referanse og lenker

The predictive effect of fear-avoidance belief on low back pain among newly qualified health care worker with and without previous low back pain: a prospective cohort study – Jette Nygaard Jensen, Karen Albertsen, Vilhelm Borg and Kirsten Nabe-Nielsen – BMC Musculoskeletal Disorders

Kontaktopplysninger for Jette Nygaard Jensen

Det Nationale Forskningscenter for Arbeidsmiljø

Korsryggsmerter – Netdoktor.dk

Powered by Labrador CMS