Overtidsbruk øker sykefraværet
Overtidsbruk, arbeidsmiljø og konjunkturer har stor betydning for sykefraværet. Det slås fast i en ny doktoravhandling.
- Økt bruk av overtid er ikke forenlig med lavt fravær. At overtid øker langtidsfraværet, er et viktig signal om hva endring av arbeidstidsbestemmelsene kan føre til. Det er derfor lite realistisk å kreve mer overtid og samtidig forvente at fraværet skal gå ned, sier kvinnen bak doktoravhandlingen, Solveig Osborg Ose, til NTB.
Doktoravhandlingen er innlevert ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU), og arbeidet er delvis finansiert av Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO).
Arbeidsmiljø viktig
I avtalen mellom staten, LO og NHO om et inkluderende arbeidsliv (IA-avtalen) legges det stor vekt på arbeidsmiljøets betydning for sykefraværet.
Osborg Ose, som nå er forsker ved SINTEF Helse, peker også på arbeidsmiljøets betydning, blant annet ved at bedrifter med mye støy, mye ensidig arbeid, mange tunge løft og uheldige arbeidsstillinger opplever et høyere sykefravær.
Gjennom en egen kartlegging av arbeidsmiljøsituasjonen i over 300 private bedrifter har hun funnet at variasjoner i fraværet delvis forklares av arbeidsmiljøet i de ulike bedriftene, men at økonomiske faktorer som lønn og arbeidsledighet også er viktige.
- Lønn kan brukes som et virkemiddel for å hindre skulking, men funnene tyder på at ikke alle arbeidsmiljøproblemer kompenseres for gjennom lønn. Dette gjelder særlig arbeid som gir store fysiske påkjenninger, sier hun.
Konjunkturer teller med
Ifølge Osborg Ose foretar bedrifter som preges av gode rutiner og praksis på andre områder lettere investeringer i arbeidsmiljøet.
- Disse bedriftene har gode muligheter for å gjennomføre slike investeringer, mens bedrifter som er lenger unna å oppfylle myndighetenes krav til arbeidsmiljø, vil være mindre i stand til å foreta disse investeringene. Derfor er det viktig å følge opp ulike forskrifter om krav til arbeidsmiljøet med insentivordninger til dem som i utgangspunktet har dårlig arbeidsmiljø og dårlige rutiner, sier hun.
Arbeidsledighet og sykefravær henger nøye sammen. Konjunkturene er viktige ved at det er en sterk negativ sammenheng mellom arbeidsledighet og sykefravær. Ifølge funnene i doktoravhandlingen virker arbeidsledigheten disiplinerende på sykefraværet.
- Dette skyldes blant annet at folk blir redde for jobbene sine, men det finnes også andre faktorer som kan forklare en slik sammenheng, sier hun.
Osborg Ose ser lite i dagens politikk som tyder på at fraværet vil gå ned i fremtiden.
- Pensjonsreformen og ønske om flere marginale arbeidstakere i arbeidslivet går dårlig sammen med ønsket om et lavere fravær, tyder ikke på det, sier dr.polit. Solveig Osborg Ose.
(NTB)