Jogging forlenger livet

En 35 år lang dansk studie viser at joggere lever mye lenger enn de som ikke tar turen ut i skog og mark. Men godt nytt for sofapoteter: Det er ikke så mye som skal til.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

"I disse vårlige dager er dørstokkmila kanskje på sitt korteste. Forskerne hjelper deg nå med den siste lille dytten ut døra." (Foto: Colourbox)

Det kan være et ork å komme seg opp av sofaen og inn i løpeskoene etter en lang dag på jobben. Kanskje enda verre før jobb.

Men hva om du visste at den lille turen ut i marka ga deg mer enn et halvt tiår med ekstra tid her på jorden? Hadde det blitt litt enklere å finne motivasjonen da?

I så fall har du flaks, for det er nettopp det danske forskere nå har sett:

I en årelang studie av hvilke faktorer som kan øke risikoen for hjerte-karsykdommer og slag har jogging fått et solid godkjenningsstempel.

Lett jogging et par timer i uka kan forlenge livet ditt med så mye som 6,2 år for menn, og 5,6 år for damer.

Treningsintensitet er relativt

The Copenhagen City Heart Study er en populasjonsstudie som har pågått siden 1970-tallet. Rundt 20 000 københavnere er med i studien, som har undersøkt alt fra epilepsi og genetikk til risiko for hjertesvikt.

Forskerne har i denne delundersøkelsen sammenlignet 1116 mannlige og 762 kvinnelige joggere med de deltagerne som ikke oppga at de jogget. I fire runder har joggerne svart på hvor ofte de løper, og hvilken intensitet de vanligvis holder på turene sine.

Fordi studiedeltagernes alder spenner fra 20 til 93 år, mente forskerne at selvrapportert intensitet – sakte, gjennomsnittlig eller raskt tempo – var den beste løsningen. Tross alt er 8 km/t ikke spesielt raskt for en godt trent mann i 30-åra, men for en 60 år gammel dame kan det være høyintensitetstrening å holde det gående så kjapt.

44 prosent mindre sjanse for å dø

De samme menneskene ble stilt disse spørsmålene først mellom 1976 og 1978, så igjen i perioden 1981 til 1983, fra 1991 til 1994 og nå til sist mellom 2001 og 2003.

Oppfølgingen viser at i 35-årsperioden har 10 158 ikke-joggere dødd, mens bare 122 joggere har vandret heden. Det er jo naturlig, for det er langt flere ikke-joggende deltagere i studien enn de knapt 2000 som faktisk løper.

Men antall deltagere i hver gruppe forklarer bare litt av forskjellen.

Den videre analysen har avslørt at 1-2 ½ time jogging i uka, fordelt på to eller tre økter, ga en 44 prosent lavere risiko for å dø i perioden studien dekker. Det gjaldt for både menn og kvinner.

Dessuten levde de mannlige joggerne altså gjennomsnittlig litt over seks år lenger enn sine sofakompiser, og damene hadde nesten samme gevinst.

Litt er best

Men ikke la denne studien gi deg angst og klamme håndflater i frykt for intervaller som ender med blodsmak i munnen og svarte prikker foran øynene. Det var nemlig moderat intensitetsnivå som ga best utslag for dødelighetsstatistikken.

Peter Schnohr sammenligner det med fordelene ved å drikke alkohol:

– Dødeligheten er lavere i folk som rapporterte om moderat jogging enn både hos ikke-joggere og hos dem som trente ekstremt mye, sier han i en pressemelding fra den europeiske kardiologiforeningen.

Sigmund A. Anderssen er professor ved Seksjon for idrettsmedisinske fag ved Norges idrettshøgskole.

– Denne sammenhengen mellom fysisk aktivitet, og forebygging av tidlig død og lengre levealder er sterk og konsistent, og vi finner den igjen i hele verden, sier han til forskning.no.

– Her har forskerne isolert jogging alene, og sett på kun den treningsformen. Det er ingen grunn til å tvile på beregningene deres, men man må huske på at det ikke bare er jogging som kan gi denne positive effekten.

Sykle, gå, jogge - samme effekt

Anderssen mener nøkkelen til resultatet ligger i nettopp det moderate treningsnivået.

Det er nemlig enkelt for studiedeltagere å rapportere hvor mye de jogger – du husker det om du kom deg ut på joggetur. Det er mye vanskeligere å rapportere for eksempel nøyaktig hvor mye du går per dag eller per uke.

– Det er lettere å måle hvordan jogging påvirker levealder, men det betyr ikke at ikke sykling eller rask gange kunne fungert like bra. Her er det jo snakk om moderat aktivitetsnivå, og for mange vil jo jogging dessuten føles ganske anstrengende, påpeker Anderssen.

Anderssen mener vi med jevne mellomrom må vurdere de offentlige anbefalingene for fysisk aktivitet, men ikke bare fordi jogging beviselig gir god effekt.

– Vi vet helt sikkert at all aktivitet er bedre enn å ligge stille hele dagen. Samtidig vet vi at høyintensiv trening omtrent to ganger i uka gir en god helseeffekt. Men hva skal du kommunisere til befolkningen?

(Foto: Colourbox)

– En beskjed vi har sett at folk har lett for å ta til seg, er det at å bevege seg en halvtime hver dag, i et tempo som ikke bare er tusling, det gir en kjempeeffekt på forebyggingen av mange ulike sykdommer. Så kan økt intensitet gi ytterligere effekt, sier Anderssen.

Det er viktig å huske på den økte levealderen er en statistisk utrening, og det er ikke dermed sagt at bare du begynner å jogge så er du garantert å bli oldemor eller oldefar.

Men det er jo lov å håpe.

––—
Tallene fra den danske studien presenteres lørdag 5. mai 2012 på konferansen EuroPRevent 2012, som arrangeres i Dublin av The European Society of Cardiology

Powered by Labrador CMS