Spytt kan avsløre sykdom

I nær framtid kan en enkel spyttprøve være nok til å avdekke alvorlige lidelser som kreft, diabetes og hjerte- og karsykdommer, mener svenske forskere.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

(Illustrasjonsfoto: colourbox.no)
(Illustrasjonsfoto: colourbox.no)

Det er professor Björn Klinge og kollegaer ved Malmö høgskola som står bak framtidsspådommene, ifølge en pressemelding.

Tidligere forskning har vist at stoffer i spyttet kan vitne om sykdom i munnen og svelget, og i 2011 kom en undersøkelse som viste at en spyttprøve til og med kan fortelle hvor gammel du er. 

Og nå har altså Klinge og co undersøkt spyttet og helsetilstanden til 500 personer i Skåne for å finne ut om det også kan finnes spor etter andre sykdommer i munnvæsken.

Og konklusjonen var altså: Ja.

Fant sykdom

Stoffer i spyttprøvene kunne fortelle om pasientene led av en inflammatorisk sykdom – altså noe som lager betennelse i kroppen.

Men teknikken er ennå ikke presis nok til å kunne si hvor problemet befant seg.

Forskerne mener imidlertid at videre forskning vil kunne øke treffsikkerheten. Det er allerede en undersøkelse på gang for å lete etter stoffer som kan avsløre om en pasient er i ferd med å utvikle hjerte- og karsykdommer.

Spare tid og penger

Dersom forskerne finner det de håper på, kan spyttprøver bli en viktig del av framtidas helseundersøkelser, tror Klinge.

- I stedet for å trenge å oppsøke helsevesenet kan pasienten hjemme fukte en bomullspinne med spytt og sende den av sted for analyse. Om prøven viser tegn til sykdom, kalles pasienten inn til legen, sier han i pressemeldingen.

Dette kan spare både tid og penger, i tillegg til at man kanskje kan nå ut en større del av befolkningen, mener professoren, som tror slike spyttester kan komme i bruk om bare fem til ti år.

Hvorvidt metoden er så lovende som forskerne håper, gjenstår imidlertid å se.

Powered by Labrador CMS