Velstanden har sine mørke sider. Jo flere presanger under juletreet, jo større risiko for skader ved åpning. Kvestelsene kan følge av "wrap rage", melder amerikanske forskere.
Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Undersøkelsen
De undersøkte i Pennsylvania måtte svare på dette spørsmålet:
Har du eller noen du kjenner noen gang blitt skadet (som å få et kutt som krever medisinsk behandling) under åpningen av innpakningen (ikke gavepapiret) av en høytids- eller bursdagsgave?
Resultatet viser denne fordelingen på svarene:
Ja, én gang: 6,3 prosent Ja, mer enn én gang: 11,0 prosent Nei: 92,7 prosent
Fikk ikke åpnet
Forbrukerrådets testdeltagere fikk prøve seg da de ble bedt om å åpne en pakke med en nettverkskabel i fjor.
Her er Forbrukerrådets egen beskrivelse av forløpet:
“Med tungen rett i munnen saumfarte han emballasjen til kabelen. Det var ingen klar instruks for hvor det passet best å starte. Han prøvde derfor å klemme, trykke, bite, dra, presse og rive i den harde plasten.
- Ingenting hjelper, sa Chris Arne, og klødde seg i hodet.
Etter en liten stund med «styrketrening», måtte han til slutt ty til saksen. Han lot den gape over pakningen og klemte hardt sammen, både her og der. Det eneste som kom ut av alt slitet, var latter.
Så fikk flere prøve seg på oppgaven. Med saksen som våpen, ble plasten spiddet flere ganger. Da det endelig var kommet en liten åpning, ble det akkurat plass til en finger som prøvde å dra i emballasjen. Faren for kuttskader var særdeles stor.
Og nei, pakkeraseriet henger ikke sammen med at vi ikke får de gavene vi ønsker oss.
Tenk deg at du har røsket av gavepapiret og avdekket den lille elektronikkdingsen du ønsket deg.
Fremdeles er det en barriere mellom deg og din nye eiendel. Dingsen er nemlig grundig innpakket i tykk plast.
Du forsøker å finne emballasjens svake punkt ved å trykke, dra og vri.
Ansiktsfargen din går over i rødt.
Du innser at du trenger et hjelpemiddel, og henter saksa. Med den stikker du hull på innpakningen, og forsøker å klippe.
Men plasten er stiv, irritasjonen tar over, og saksa skjærer plutselig inn i pekefingeren din istedenfor i plasten. Du blør, du har opplevd pakkeraseriet, og julaften er på vei ned i en bølgedal.
17 prosent
En spørreundersøkelse blant voksne i staten Pennsylvania i USA viser at rundt 17 prosent har opplevd eller kjenner noen som har opplevd å bli skadet under åpningen av gaver i løpet av de siste års høytider.
Begrepet “wrap rage” ble faktisk kåret til ett av de mest nyttige amerikanske ordene i 2007, av American Dialect Society. (Forøvrig det samme året som “subprime” ble kåret til årets ord. Subprime-lån betyr risikolån som er så upopulære at de stykkes opp og selges videre).
Foreningen definerer pakkeraseriet som det sinnet som utløses av frustrasjonen over å forsøke å åpne en fabrikkforseglet anskaffelse.
Østersinnpakning
De hardest forseglede plastinnpaktningene har fått det kledelige navnet “oyster packs”. Den harde plasten er støpt rundt produktet som en østers, og er minst like vanskelig å åpne.
Denne typen innpakning skal visstnok ha slått an fordi den gjør produktet godt synlig der det henger på en krok i butikken, samtidig som forseglingen og den klumpete emballasjen gjør det vanskelig for butikktjuver å smyge saken ned i lomma.
Men forbrukerne er ikke like fornøyde.
Blodig
For det amerikanske forbrukerbladet Consumer Reports ble frustrasjonen (og skadene) til produkttesterne så fremtredende at de i 2006 opprettet en egen ”Oyster Awards”.
Dette er en prisutdeling til de produktene som er vanskeligst å vrenge ut av emballasjen.
Annonse
- Vi har hørt om kuttede og blodige fingre, hender og armer. Og vi har hørt fra de som har tatt i bruk alle verktøy de har hatt for hånden – knipetenger, metallsakser, boksåpnere, baufiler, tenner og fingernegler – for å få jobben gjort, skriver Consumer Reports på sine nettsider.
Andre forbrukere har fortalt om gråtende barn som forgjeves forsøker å befri lekene sine fra en kombinasjon av tråder, bånd, tape, lim, plast og sting. Julekvelden kan få en uheldig utvikling.
Det norske Forbrukerrådet tok også for seg problematikken i fjor, og bemerket at noen innpakninger fra elektrobransjen nesten er umulige å få opp.
Fem råd
- I det vi er på vei inn i høytidssesongen, anbefaler legene i Pennsylvania at folk er forsiktige med pakker som er vanskelige å åpne, for å unngå unødvendige turer til legevakta, skriver Pennsylvania Medical Society i sin pressemelding.
Legeforeningen gir følgende råd om pakkeåpning:
1. Dersom du må bruke kniv eller andre typer skarpe objekter, skjær vekk fra kroppen. 2. Dersom du må bruke saks, bruk de som har butte spisser. 3. Ta på deg beskyttende hansker. 4. Unngå å åpne vanskelige innpakninger på folksomme steder. 5. Ikke bruk beina til å holde produktet stabilt.
- En ydmykelse
For å ta tak i det samme problemet ble Nordisk nettverk for tilgjengelig emballasje etablert i 2006. Organisasjoner som Norsk revmatikerforbund og MS-forbundet har nemlig jobbet med denne problemstillingen i mange år.
Sammen med Norsk Designråd og Deltasenteret har Revmatikerforbundet blant annet utarbeidet rapporten “Tilgjengelig emballasje”.
– Problemstillingen rundt emballasje gjelder ikke bare revmatikere, men også andre funksjonshemmede, barn og eldre sliter med å åpne enkelte emballasjer, sier Sesilie Halland, avdelingssjef for marked og informasjonsavdelingen i Norsk Revmatikerforbund (NR).
- En som har problemer med å åpne emballasje velger et annet produkt. Det kan oppleves som en ydmykelse hver gang man ikke får åpnet et produkt, forklarer Halland til bransjepublikasjonen PackNews.
Annonse
Retningslinjer og standard
I Danmark jobber en forskergruppe ledet av Teknologisk institut med å utvikle retningslinjer for industrien, så forbrukerne kan åpne produktemballasje uten spesielle hjelpemidler.
Nordic Innovation Centre publiserte i fjor en vitenskapelig rapport om basisen for en internasjonal standard for innpakning som er lett å åpne - for matvarer.
-
Så, mens vi venter på at den utpakkingsvennlige emballasjen skal dukke opp under grana, er det kanskje best at vi forbereder oss med nødvendige redskaper og verneutstyr på julaften.
Siden vi har et par dager igjen til julekvelden, kan vi i tillegg øve oss litt på å puste med magen, så pakkeraseriet ikke tar overhånd når det gjelder som mest.