Spirituell røykeslutt

En ny undersøkelse antyder at mange røykere er mottagelige for å benytte egen spiritualitet ved forsøk på å stumpe sigaretten, og at de kan dra nytte av det.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Forskere ved et amerikansk røykesluttsenter mener at klinikere som har pasienter som prøver å slutte å røyke, bør spørre dem om de har en spirituell tro eller praksis.

- Ulikt mange andre tradisjonelle avvenningsprogrammer for alkohol eller narkotika, blir spirituell praksis og tro ekskludert fra de fleste røykesluttprogrammer, heter det i en pressemelding fra Oregon Health and Science University.

Studien er publisert i tidsskriftet Nicotine & Tobacco Research og utført av forskere ved universitetets Smoking Cessation Center.

- Sosial aksept

Forskerne rapporterer at de i flere tiår har støtt på pasienter i klinisk praksis som fortalte at de brukte personlig tro i sine forsøk på å slutte, i tillegg til behandlingen de fikk ved senteret.

Dette har fått behandlerne til å stille spørsmålet om hvorfor spirituelle ressurser ikke er del av vanlige behandlingsprogrammer mot tobakksavhengighet.

- Vi laget en teori om at dette henger sammen med det man har oppfattet som en motstand hos røykere, sier David Gonzales, som har ledet studien.

- Eller inntil nylig, at det henger sammen med den sosiale aksepten for røyking, som kan ha forhindret pasienter og behandlere i å se på helseeffektene av tobakksavhengighet som livstruende, sier han.

- Trenger mer støtte

- Vi vet at medisiner sammen med psykologisk behandling øker antallet mennesker som klarer å slutte, men røykeslutt er fortsatt vanskelig og noen røykere trenger mer støtte for å klare det.

- Det kan hende vi går glipp av muligheter for å støtte disse røykerne, sier Gonzales i en pressemelding.

Ifølge forskerne bak denne studien, er pasienters spiritualitet i ferd med å få en større plass innen medisin, og er integrert i behandling av flere sykdommer, for eksempel kreft.

Utfordring

De påpeker også at pasienter gjerne vil at behandlere skal diskutere spiritualitet med dem, i forbindelse med helseomsorg.

Gonzales og kollegaene bemerker at dette også innebærer en utfordring for behandlerne. De må respektere spirituell tro og praksis som kanskje skiller seg fra deres egen.

Forskerne har gjennomført en liten pilotstudie hvor de stilte spørsmål til 104 røykere som var 18 år eller eldre og ikke forsøkte å slutte, som oppholdt seg på universitetsområdet.

Tror det kan hjelpe

Intervjuobjektene var like mange kvinner som menn, gjennomsnittlig 38 år gamle, og hadde røykt rundt 17 sigaretter daglig i gjennomsnittlig 21 år.

Spørsmålene handlet om spirituell tro og praksis, i tillegg til røykevaner.

Av de 104 spurte, hadde 92 personer brukt spirituelle ressurser på ett eller annet tidspunkt. Av disse trodde 78 prosent at dette kunne være nyttig ved røykeslutt.

Nesten like mange mente at behandlere som oppmuntrer til bruk av spirituelle ressurser, kan være fordelaktig i forhold til å hjelpe dem med å stumpe røyken.

Lenker:

Pressemelding fra Oregon Health & Science University: Spiritual beliefs, Practices May Help Smokers Quit
 

Referanse:

David Gonzales, Donovan Redtomahawk, Barbara Pizacani, Wendy G. Bjornson, Janet Spradley, Elizabeth Allen, Paul Lees; Support for spirituality in smoking cessation: Results of pilot survey; Nicotine & Tobacco Research, Volume 9, Utgave 2, february 2007 , side 299 - 303.

Powered by Labrador CMS