- Det kan du drite i, din dust!

Pass på hjertet når du diskuterer med darlingen. Fiendtlige feider og kontrollerende kommentarer ser nemlig ut til å gi forkalkede blodårer.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Tidligere undersøkelser har pekt i retning av at gifte folk har bedre helse enn enslige. Men nå ser det ut til at uttellinga avhenger av hvordan man takler uenigheter. Harde krangler ser nemlig ut til å gi harde blodårer.

Ny forskning peker mot at dårlige diskusjonsvaner har sammenheng med forkalkninger på innsida av årene ut fra hjertet. Dette er igjen en viktig faktor for risikoen for hjerte- og karsykdommer.

Men det er visst forskjell på hva som skader damer og menn. Uvennlig opptreden i ekteskapelige uoverensstemmelser ser ut til å gi jentene problemer, mens gutta lider når en av partene er kontrollerende.

Studerte par i diskusjon

- Uenighet er uunngåelig i parforhold, men måten vi snakker på under kontroversene gir oss muligheten til å gjøre noe sunt, sier Professor Tim Smith ved University of Utah i ei pressemelding.

Sammen med kollegaene sine har han undersøkt 150 friske ektepar hvor minst en av ektefellene var mellom 60 og 70. Hvert av parene fikk beskjed om å finne et tema de var uenige om, og så måtte de diskutere emnet i seks minutter.

Samtalen ble tatt opp på videotape, og senere ble alt materialet analysert av hovedfagsstudenter.

Kartla forkalkninger

Studentene delte disputtene opp i enkeltutsagn, og vurderte om setningene ble sagt på en vennlig måte, eller om de var fiendtlig ytringer i klassen “Av og til kan du være skikkelig teit”. Studentene noterte også om partene var kontrollerende eller underkastende.

Analysene gjorde det klart at det var himmelvid forskjell i måten parene kommuniserte. Diskusjonene varierte fra fredelige samtaler til så fiendtlige krangler at studentene måtte henvise parene timer med ekteskapsrådgivning.

To dager etter samtalene ble alle ektefellene undersøkt med en CT-skanner, for å kartlegge hvordan det stod til med blodårene rundt hjertet. Og akkurat det så altså ut til å kunne ha sammenheng med kranglinga.

Forskjell på kvinner og menn

Jo mer fiendtlig kona var i diskusjonene, jo mer forkalket så årene rundt hjertet hennes til å være. Og kranglet hun til alt overmål med en uvennlig mann, ble det ekstra ille.

Mennene derimot, så ikke ut til å ta skade av fiendtlige feider. I stedet så blodårene ut til å bli forkalket av krangler hvor enten mennene selv eller kona ble kontrollerende og dominerende, mener forskerne.

- Hvis du er bekymret for mannens helse bør du be paret om å finne måter å snakke om ting de er uenige om uten at noen av partene prøver å kontrollere den andre. Er du urolig for damas helse bør du oppfordre parene til å finne måter å diskutere uten å bli fiendtlige, konkluderer Smith.

Men er du virkelig bekymret for blodpumpa, bør du nok tenke over mer enn munnhuggeri med maken.

- Folk får hjertetrøbbel av en hel rekke grunner, og det viktigste du kan gjøre for å beskytte helsa er å ikke røyke, å være i fysisk aktivitet og å spise fornuftig. Men ett sted på denne lista står også det å pleie forholdet.

Best å framvise en smule sivilisert oppførsel over salaten, altså.

Referanse:

Funnene blir lagt fram på årets konferanse i American Psycosomatic Society, som finner sted i Denver, fredag 3. mars 2006.

Powered by Labrador CMS