Halvtimes gange ikke nok

Ny studie viser at nærmere fem timers mosjon i uka må til, om man skal holde vekta nede.

Publisert
(Foto: Colourbox)
(Foto: Colourbox)

En halv times gåtur hver dag. Det holder, har vi hørt lenge nå. Og tar vi halvtimen i raskt tempo, kan det bøte både på overvekt og dårlig kondis. Dette er både slankeklubbene og det offisielle helseNorge enig om.

Nå viser en ny studie at en halvtimes daglig gange slett ikke er nok for kvinner som har gått ned i vekt – hvis de ønsker å opprettholde vekttapet.

I tillegg til å begrense kaloriinntaket, bør overvektige kvinner mosjonere 55 minutter daglig, fem dager i uka.

Lite kalorier, varierende mosjon

En amerikansk forskergruppe ved University of Pittsburgh rekrutterte 201 kvinner med moderat eller sterk overvekt. Kvinnene ble bedt om å spise mellom 1 200 og 1 500 kalorier om dagen.

Kvinnene ble delt opp i fire grupper basert på fysisk aktivitet: om de forbrant 1 000 eller 2 000 kalorier i uka gjennom mosjon, og om de trente på intensivt eller moderat nivå.

Prosjektet hadde stor oppslutning blant kvinnene som deltok. Svært få droppet ut av prosjektet, og 70-80 prosent deltok på gruppemøtene, noe som regnes som bra i en vektstudie.

Deltakerne fikk hver sin tredemølle med seg hjem, og mer enn 80 prosent økte sin fysiske aktivitet til 150 minutter i uka, altså en halv time om dagen.

Gjennom en toårsperiode ble det avholdt gruppemøter med fokus på spise- og treningsvaner, og det ble opprettet en rådgivningstelefon for de overvektige kvinnene.

Etter seks måneder hadde kvinnene gått ned gjennomsnittlig 8 til 10 prosent av sin opprinnelige vekt.

(Foto: Colourbox)
(Foto: Colourbox)

Mye mosjon

Prosjektdeltakerne klarte imidlertid ikke å opprettholde vekttapet. Etter to år var det gjennomsnittlige vekttapet nede i fem prosent.

Men noen av kvinnene skilte seg ut. En fjerdedel klarte å opprettholde et vekttap på 10 prosent eller mer – også to år etter.

Forskerne fant ut at forskjellen var mengde fysisk aktivitet. Kvinnene som holdt vekta nede, mosjonerte tilsvarende et gjennomsnitt på 1 835 kalorier i ukentlig forbrenning eller 275 minutter i uka. Dette tilsvarer 55 minutter, fem dager i uka.

Gruppen som holdt vekta nede hadde også vært mest aktive på gruppemøter og rådgivningstelefonen. Studien antyder at fysisk aktivitet henger sammen med oppfølging, rådgivning og endrede spisevaner.

Etterlevelse problematisk

Forskerne bak studien sier i en pressemelding at dagens anbefalinger om en halvtimes gange er for lite.

Deres forskning har vist at mengden fysisk aktivitet må være større hvis målsettingen er å opprettholde vekttap av denne størrelsen. Men studien viser også hvor vanskelig det er å opprettholde et så høyt nivå av fysisk aktivitet.

Mer enn 65 prosent av voksne amerikanere er overvektige, noe som er et nasjonalt helseproblem, skriver forskerne.

Og de mener at det er behov for mer forskning som ser på målsettingene om fysisk aktivitet, og ikke minst hvordan man får til at målsettingene etterleves.

Kilde:

Jakicic, John M., Bess H. Marcus, Wei Lang og Carol Janney: Effect of Exercise on 24-Month Weight Loss Maintenance in Overweight Women. Arch Intern Med. 2008;168(14):1550-1559.