- Tren mer bekkenbunn

Det er ikke sant at såkalt skjedegym gir trang fødsel. Til en viss grad kan det derimot beskytte mot komplikasjoner, i følge ny forskning fra Norges idrettshøyskole.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

"(Foto: www.colorbox.no)"

Bekkenbunnstrening - slik gjør du

Bekkenbunnsmuskulaturen omslutter urinrøret, skjeden og endetarmen, og støtter opp blæra og livmoren

Forslag til trening bekkenbunn:

Du kan ligge på ryggen og bøye knærne, men her er ulike stillinger anbefalt.

Knip sammen musklene rundt endetarm og skjede slik at du kjenner drag opp og inn i bukhulen. Knip litt og hold i ca 2 sekunder - slapp av i 2 sekunder. Fortsett 10 ganger og repeter 3 ganger.

For å finne musklene, kan du prøve å stanse strålen når du tisser. Du kan forsøke å stanse strålen midt i en vannlating for å få en følelse av hvor mye du skal ta i under treningen.

Når du klarer å bruke musklene riktig, skal du ta i så hardt som mulig uten å bruke andre muskelgrupper.

Forsøk etter hvert å holde hver muskelsammentrekning i ca 6-8 sekunder.

Når du klarer å holde på sammentrekningen, kan du på slutten av holdeperioden forsøke å knipe ekstra hardt - dra videre innover med raske sammentrekninger 3-4 ganger.

Instruksjon: Trekk sammen, hold, litt til, raske løft: Oppover, oppover, oppover - og slapp av.

Etter 2-3 måneder kan du redusere hvor mye du trener, og fortsette med vedlike med færre øvelser etter behov.

Les mer her.

 

Kilde: Tidsskrift for Den norske legeforening og Pasienthåndboka

ECSS-kongressen

Idrettsforskere fra hele verden kommer til Oslo i slutten av juni for å delta på kongressen til European College of Sport Science (ECSS). Norges idrettshøgskole er vertskap.

I underkant av 2 000 idrettsforskere er ventet, og de skal presentere ny forskning innen hele spekteret av idrettsfag.

Konferansen har fått tittelen ”Nature, nurture and culture”, og blir den mest omfattende idrettsfaglige kongress som noen gang er arrangert i Norge.

Konferansen går fra 24.-27. juni på Oslo kongressenter.

Norges idrettshøgskole: Om ECSS-konferansen

ECSS: Egne nettsider for kongressen
 

- En del jordmødre og fysioterapeuter har vært redde for at man skal bli for sterk i bekkenbunnsmusklene slik at det blir vanskeligere å føde.

- De har også trodd at generell fysisk aktivitet fører til strammere bekkenbunn. Ikke noe av dette er riktig, sier Kari Bø, som er fysioterapeut og professor ved Norges idrettshøyskole.

Hun skal presentere funnene fra en ny studie som er publisert i juninummeret av tidsskriftet Obstetrics & Gynecology på kongressen til European College of Sport Science (ECSS), i slutten av denne måneden.

Funnene antyder at bekkenbunnstrening før og under svangerskapet faktisk gir en liten fordel når man skal føde, snarere enn ulempe.

Færre fødselsskader

Bare 6,5 prosent av de 18 865 kvinnene som deltok i studien trente bekkenbunnsmuskulaturen tre ganger eller mer i uka, og hele 76,5 prosent trente den mindre enn én gang i uka, i følge artikkelen.

Kvinnene var alle førstegangsgravide i den norske Mor og barn-undersøkelsen, og de rapporterte selv hvor mange ganger i uka de drev bekkenbunnstrening gjennom graviditeten.

Opplysninger om hvordan fødslene gikk, hentet forskerne fra Norsk medisinsk fødselsregister.

Blant de som trente mindre enn én gang per uke, var det 7,2 prosent som opplevde tredje og fjerdegrads overriving, altså alvorlig overriving bak til endetarmen, mens det var 6,3 prosent hos de som trente 3 ganger per uke, som opplevde det samme, i følge funnene.

Et lignende mønster så forskerne i antall tilfeller hvor man måtte klippe i den ytre åpningen av skjeden under fødselen (29.1 prosent mot 24.9 prosent), i tilfeller hvor barnet måtte hjelpes ut med tang (15.9 prosent mot 15 prosent), og i antall situasjoner  hvor det måtte gjennomføres akutt keisersnitt (9.5 prosent mot 7.5 prosent).

- Er det riktig oppfattet at det kan virke som man får færre komplikasjoner hvis man trener bekkenbunn under graviditeten?

"Illustrasjon av den kvinnelige bekkenbunnsmuskulaturen, fra artikkelen Bekkenbunnstrening og urininkontinens – tren deg tett! i Tidsskrift for den norske legeforening. Se lenke i faktaboksen."

- Ja, men for å være forsiktige sier vi at det ikke er farlig å trene bekkenbunnen, det beskytter mer enn det går andre veien, sier Bø til forskning.no.

Flere underlivsfordeler

Mellom 20 og 36 prosent av alle kvinner får muskelskader i bekkenbunnen i forbindelse med fødsel, men det er ulikt hvor store plager kvinnene får av deti ettertid.

Underlivsproblemene blant disse kvinnene kan være urinlekkasje, overaktiv blære og  nedsynking av livmoren i ulik grad.

En systematisk gjennomgang av vitenskapelige artikler, gjort av Cochrane Library, fant også resultater som viser at bekkenbunnstrening under graviditeten minsker sjansene for urinlekkasje.

Gevinsten man kan få av å trene bekkenbunnen gjennom svangerskapet er blant annet at man utvikler større styrke, kraftigere muskelfibre og får løftet bekkenbunnen opp slik at musklene har bedre reserver å ta av etter å ha blitt skadet, mener Kari Bø.

- Sirkulasjonen i musklene blir antakelig også bedret, slik at tilhelingen av skade blir bedre. Dessuten er det en fordel at man har lært seg treningsmetoden før fødselen, slik at det blir lettere å trene musklene etter man har født også, sier hun til forskning.no.

Det er også blitt hevdet at å styrke bekkenbunnsmusklene kan gi mer seksuell nytelse for både menn og kvinner.

Hjelper ikke å være topptrent

Kari Bø jobber ved Idrettshøyskolen i Oslo, og har gjennom flere år sett godt trente kvinner som sliter med skadet bekkenbunn. Idrettskvinner har like mye dysfunksjon i bekkenbunnen som alle andre, sier hun.

- Det er nemlig ingen idrettsaktivitet som medfører bevisst trening av bekkenbunnen. Hard fysisk aktivitet, som mye løp og hopp og tunge løft er tvert i mot listet som mulige risikofaktorer for svekkelse av bekkenbunn, sier hun.

Bø har lenge vært opptatt av hvilken effekt bekkenbunnstrening kan ha for kvinners livskvalitet og fysiske aktivitet. Hun forteller at en del kvinner kjenner nedfall i underlivet når de trener, og at noen derfor unngår aktivitet.

"Kari Bø. (Foto: Norges idrettshøyskole"

– Det er ille at kvinner heller blir fysisk passive fordi de aldri har lært hvordan de skal trene og vedlikeholde bekkenbunnsmuskulaturen, sa Bø i en artikkel på forskning.no tidligere i år.

- Trenger mer fokus på mors helse

- Alle kvinner i Norge bør få tilbud om svangerskaps- og etter barsel-trening i sitt nærmiljø, sier Kari Bø.

Hun mener at for lite informasjon til kvinnene, lite fokus på mors helse, og for lite kompetanse på kvinnehelse av denne typen, har mye av skylden for at ikke flere kvinner driver bekkenbunnstrening i Norge.

- De studiene vi har fra England og Australia ser ut til å ha en større andel som trener dette både i svangerskapet og etter fødselen, sier hun.

– Dette er et kjempestort kvinneproblem, og kan ramme alle fødende kvinner. Det er mye å hente på å forebygge og behandle på et tidlig stadium, mener Bø.

- Vi kan bli flinkere

- Man kan kanskje ikke vite om resultatene er helt signifikante når det er såpass liten prosentforskjell, og dette med rifter for eksempel, er et sammensatt problem sier jordmor og fagkonsulent i Den norske jordmorforeningen, Elisabeth Grimsrud.

Men hun mener det ikke er noen ulempe hvis gravide i Norge i dag får mer informasjon om bekkenbunnstrening.

- Jeg kan jo bare snakke for meg selv, men vi er nok litt lite flinke til å snakke om effekten av slik trening i svangerskapet, sier Grimsrud.

Hun mener svangerskapsomsorgen kanskje kunne ha fokusert mer på at bekkenbunnstrening er noe kvinner bør gjøre også i perioden før fødselen - ikke bare etter de har født.

- Hovedpoenget blir vel kanskje at man kan snakke mer med kvinnene om hvordan de gjør bekkenbunnstrening før de føder, slik at de lærer hvordan de gjør det.

- Det er jo mange som ser på underlivet som et katastrofeområde etter de har født, og da kan det være fint hvis de allerede vet hvordan de kan trene seg opp, sier hun til forskning.no.

Kilder:

K. Bø m.fl. Effect of Antenatal Pelvic Floor Muscle Training on Labor and Birth. Obstetrics & Gynecology, nr. 6 (årgang 113) 2009

Powered by Labrador CMS