Leger gir for mye oksygen

Mange leger verden over gir en stor dose oksygen til pasienter på operasjonsbordet. Ny dansk forskning utfordrer nå den praksisen.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

(Illustrasjonsfoto: www.colourbox.om)

Oksygen er bra, det kan alle være enige om. Men i legevitenskapelige kretser er det uenighet om hvor bra det egentlig er.

De siste ti årene har legene diskutert om et høyt oksygeninnhold i innpustingsluften under operasjoner øker eller reduserer risikoen for infeksjon i pasientenes sår.

Flere undersøkelser har vist motstridende resultater, men likevel blir den høye oksygenprosenten mer og mer vanlig mange steder, og særlig i utlandet er det ofte en standard.

Vitenskapelig uenighet

To undersøkelser fra Østerrike og Spania har i henholdsvis 2000 og 2005 vist at et oksygeninnhold på 80 prosent halverte risikoen for sårinfeksjon, mens en amerikansk undersøkelse fra 2004 viste det stikk motsatte resultatet, nemlig at den høye oksygenprosenten i stedet fordoblet risikoen.

En ny dansk undersøkelse, som går under navnet PROXI-forsøket, legger seg imidlertid midt mellom. Resultatene viser nemlig at risikoen verken fordobles eller halveres. Den endrer seg nesten ikke.

Derimot øker åndedrettsvikt og dødelighet.

– Det var uenigheten i undersøkelsene som vekket nysgjerrigheten vår. Det er sjelden legevitenskapelige forsøk viser så stor effekt fordi det er så mange andre faktorer som spiller inn.

– Og når to studier kommer til helt motsatte konklusjoner, er det helt sikkert noe man bør undersøke nærere, sier lege og ph.d. Christian S. Meyhoff fra Anæstesi- og Operationsklinikken ved HovedOrtoCentret på Rigshospitalet.

PROXI-forsøket involverte 1400 mage-tarm-kirurgiske pasienter på 14 forskjellige danske sykehus i perioden 2006-2008.

Pasientene fikk ved loddtrekning enten 80 prosent eller 30 prosent oksygen i innpustingsluften i tiden omkring operasjonen.

Deretter gjennomgikk legene tallene for å finne ut av hvilken dose som var best mot sårinfeksjoner og undersøkte samtidig bivirkningene ved den høye oksygenprosenten.

Høyere dødelighet

– Å gi mer oksygen er lett og billig og man har alltid gått ut fra at det også er uten bivirkninger, sier Meyhoff.

Men de danske resultatene har vist noe annet. Både åndedrettsvikt og dødelighet steg med flere prosentpoeng hvis pasientene fikk 80 prosent oksygen i stedet for 30 prosent.

Ifølge Meyhoff understreker det behovet for flere undersøkelser.

– Vi kan ikke konkludere med at det generelt er flere som dør når man får 80 prosent oksygen. Men resultatene våre viser at det er svært viktig å undersøke nye intervensjoner grundig, og sikre seg at man har belyst bivirkningene ved dem før man etablerer dem som ny standard, sier han.

PROXI-forsøket er, med 1400 forsøkspersoner, det største som er foretatt på dette området. Resultatene er nettopp offentliggjort i det anerkjente tidsskriftet Journal of the American Medical Association.

______________________________

© videnskab.dk. Oversatt av Lars Nygaard for forskning.no.

Referanse:

Effect of High Perioperative Oxygen Fraction on Surgical Site Infection and Pulmonary Complications After Abdominal Surgery. Journal of the American Medical Association 2009; 302 (14): s. 1543-1550.

Powered by Labrador CMS