Planlegger du barn, kan det lønne seg å fokusere på et godt kosthold før du blir gravid. En ny forskningsrapport tyder på at underernæring ved unnfangelsen kan føre til for tidlig fødsel.
Publisert
Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
For tidlig fødte barn risikerer en lang rekke helseproblemer, men legene aner ikke hva som er årsaken til mer enn halvparten av alle for tidlige fødsler.
Det er mye som tyder på at flere av dem kan henge sammen med mødre som har vært underernærte i tiden før de ble gravide. Slanking før graviditet er dermed ikke å anbefale.
- Beskjeden slanking kan få store konsekvenser
For tidlige fødsler er et problem over hele verden, men fenomenet har økt i rike vestlige land det siste tiåret, og er den største årsaken til sykdommer og dødsfall hos spedbarn.
Studiens forskere antyder at økningen kan henge sammen med kvinner som slanker seg før graviditeten fordi de frykter at de ikke vil klare å kvitte seg med de ekstra kiloene etterpå.
- Kvinner må tenke på skikkelig kosthold og matinntak til og med før de vet at de er gravide, fordi det ikke er sikkert at et skikkelig kosthold etter unnfangelsen kompenserer for underernæring i forkant. Til og med beskjeden slanking ved unnfangelse kan få store konsekvenser, sier John Challis, professor i medisin og fysiologi ved University of Toronto i en pressemelding.
Utløser økning av hormoner
Underernæring i denne perioden kan påvirke utviklingen av barnets hypofyse og binyrer, og kan også påvirke utviklingen av andre organer.
Studien, som ble gjennomført med sauer som forskningsobjekter, antyder at selv lett underernæring i en relativt kort periode omkring barnets unnfangelse kan utløse en tidlig økning av hormoner i fosteret, og føre til prematur fødsel.
Forskerne har trodd at mors ernæring spiller en viktig rolle for svangerskapets varighet. Å bevise denne forbindelsen har imidlertid vært vanskelig, delvis fordi dårlig ernæring går hånd i hånd med forvirrende faktorer som infeksjoner og stress.
For å unngå disse faktorene har forskere fra New Zealand og Australia undersøkt sauer istedenfor mennesker.
Sauer på diett
De satte 20 søyer på streng diett fra og med 60 dager før de skulle pare seg, og til og med 30 dager etter paringen. En kontrollgruppe på 20 søyer fikk spise så mye de ville i hele perioden.
Søyene på diett ble litt tynnere; de slanket seg 15 prosent, noe som er en moderat reduksjon for en sau, ifølge forskerne. 30 dager etter paringen fikk all sauene spise så mye de ville.
Søyene som hadde vært på diett fødte gjennomsnittlig 139 dager etter unnfangelsen, mens søyene som fikk spise så mye de ville fødte gjennomsnittlig etter 146 dager. Den normale varigheten på svangerskap hos sauer er 145-150 dager.
Veide normalt, men var sykelige
Forskerne ble overrasket over at de underernærte søyene fødte lam som ikke hadde hatt hemmet vekst under svangerskapet. Men selv om de tidlig fødte lammene hadde normalvekt i forhold til tidspunktet i svangerskapet, var de sykelige, rapporterer forskerne i journalen Science.
I en normal graviditet setter fosteret i gang sin egen fødsel. Det er kjent at fosteret hos dyr gjør dette gjennom å aktivere binyrene til å produsere mer av hormonet kortisol til blodet. Dette er katalysatoren for et hendelsesforløp som fører til fødselen.
Annonse
Forskerne mener at fødsler hos mennesker følger en tilsvarende prosess.
Binyrene modnet tidlig
De fant ut at binyrene modnet tidligere hos fostrene til de underernærte søyene. To hormoner; kortison og adrenokortikotropin (ACTH), økte tidligere enn normalt i disse lammefostrene. ACTH er en beskjed fra fosterhjernen til binyrene om at de skal pumpe ut kortisol.
Kortisolmengden øker vanligvis sent i graviditeten, noe som også får lunger, lever og andre organer til å modnes. I halvparten av de for tidlig fødte fostrene skjedde kortisoløkningen tidlig.
Underernæringen ved unnfangelsen fikk altså konsekvenser selv om et normalt kosthold ble reintrodusert 30 dager etter paringen. Forskerne tror at et signal fra mor til foster rundt unnfangelsen påvirker hormonnivåene seinere i graviditeten
Hvordan dette skjer, er fremdeles et mysterium.
Funnene passer med det sparsommelige arbeidet som er gjort på mennesker. For eksempel har religiøs fasting fått skylda for en del premature fødsler; den såkalte ramadaneffekten.