Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
En variant av det såkalte FTO-genet er gjentatte ganger koblet til genet for overvekt og fedme. Over halvparten av befolkningen antas å ha det i kroppen.
17 prosent har doble kopier, hvilket betyr at de har nedarvet genet både fra far og mor. Rundt 40 prosent har arvet genet fra én av foreldrene.
Personer som har doble kopier løper 2,5 ganger høyere risiko for å bli overvektige. Men dette holder bare stikk hvis man spiser mye fet mat, ifølge en ny studie fra Lunds Universitet. Altså blir matvanene avgjørende.
Et kosthold med en basis i magre produkter nøytraliserer fettgenets skadevirkninger, ifølge et pressekriv fra det svenske universitetet. Samtidig er det viktig å holde seg i fysisk aktivitet.
- Ikke slaver av genene
- Resultatene viser at vi ikke er slaver av genene våre. Selv om vi fødes arvelig disponert for fedme, er livsstilen viktig.
Det påpeker forsker Emily Sonestedt fra Marju Orho-Melanders forskergruppe på diabetessenteret ved Lunds Universitet.
Blant de som hadde et kosthold der mindre enn 41 prosent av energimengden var fett, var ikke overvekt mer utbredt - selv om de hadde den nedarvede risikoen, viser studien.
Den er publisert i American Journal of Clinical Nutrition.
Tidligere har studier vist at fysisk trening reduserer effekten av å ha risikogenet, men dette er den første studien der innvirkningen på spisevaner undersøkes nærmere.
Mindre metthetsfølelse?
Mønsteret var tydelig når personer med doble kopier av FTO-genet ble analysert: Risikoen for fedme økte kraftig bare hvis fettinntaket var høyt.
- Den kritiske faktoren er hva du spiser, i hvert fall hva gjelder FTO-genet, det viktigste fedme-genet som er påvist hittil, sier Sonestedt i pressemeldingen.
- Det kan tenkes at personer som har risikogenet ikke føler seg så mette når de spiser fett, og derfor spiser mer og legger på seg, fortsetter forskeren.