Ikke helt topp for norske barn

Norge blir ikke sjelden fremstilt som velstandens høye tårn og verdens beste land å leve i. Nå foreligger en UNICEF-rapport som forkludrer dette bildet en smule.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Rapporten tar for seg barns helse og levekår i de 21 rikeste landene. Her er Norge et stykke fra det absolutte toppsjiktet, og havner på 7. plass, melder Folkehelseinstituttet.

Det er kanskje ikke så overaskende at Norge fortsatt rangeres på topp hva angår materielle levekår. Dessuten er det få barn her i landet som lever under fattigdomsgrensen.

Likevel; når det gjelder skader, røyking, alkoholbruk og mobbing, ligger vi ikke så godt an. Faktisk er vi bare på 8. plass i kategorien helse og trygghet.

- Vi kommer litt ned på lista blant annet når det gjelder vaksinasjonsdekning og skader. Dette er områder hvor vi burde kunne forbedre oss, sier overlege Rannveig Nordhagen ved Folkehelseinstituttet, til instituttets nettside.

Røyking, drikking, slåssing…

Norge ligger heller ikke i toppen hva angår utdanning - vi er plassert bare så vidt over OECD-gjennomsnittet. Folkehelseinstituttet opplyser at det som særlig trekker Norge nedover på listen, er at en betydelig andel norske 11-15-åringer har røykt, drukket, slåss - eller blitt mobbet.

Hva angår tenåringssvangerskap, er Norge på 8. plass. Dette er en forbedring, men fortsatt er vi bak Sverige og Danmark her. På bakgrunn av UNICEF-rapporten, kan man spørre seg om vi bør bli litt mindre selvtilfredse.

- Vi har i alle fall klare muligheter til å forbedre oss. Vi må også spørre oss om hvorfor det er flere barn med lav fødselsvekt i Norge enn Sverige. Er det røyking som er årsaken? I tillegg bør vi sette søkelys på kostvaner og fysisk aktivitet. Med en økende fedmebølge blant barn, er det ikke godt nok at vi gjør det “middels” her, mener Nordhagen videre.

Les mer:

Folkehelseinstituttet: Unicef-rapport: Barns helse i rike land.

Powered by Labrador CMS