Stor bilstol ikke alltid best for store barn

Barn under fire år bør sitte i bakovervendt bilbarnestol for småbarn. Her er ekspertene samstemte.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er ikke bare bra at bilstolene dominerer, også blant de største barna, mener forsker. (Illustrasjonsfoto: Istockphoto)

Og husk for all del at dersom småbarnsstolen står i passasjerforsetet, må airbagen skrus av.

traffic jam on road

Forskerne på barnesikring er også enige om at barn opp til rundt 12 år bør sitte på eget sete i bilen. Men bør de sitte på et enkelt barnesete, også kalt pute – eller en stor bilbarnestol med rygg og omfattende sidebeskyttelse rundt hodet, slik de aller fleste foreldre nå kjøper?

Sist uke møttes internasjonale eksperter på barnesikring i Gøteborg. Der drøftet de nyeste kunnskap om barn i bil. Her kom det fram at det finnes fordeler ved å bruke enkle bilseter uten rygg til de største barna, framfor bilstoler.

Noe av problemet er at denne gruppa av barn ofte ikke vil sitte i de store bilstolene, og at sete derfor droppes helt, ifølge forskerne.

Barn fire til 12 år

Det som blant annet har fått forskerne til å undre seg, er at nedgangen i bilskader blant barn mellom fire og 12 år, ikke har vært så stor som forventet - til tross for den stadig mer omfattende sikringen av barn i bil.

Det forteller Lotta Jakobsson, professor ved Chalmers tekniska högskola i Gøteborg.

  • Les mer:
Det enkle barnesetet («pute») er nå utrydningstruet. Det mener svenske eksperter på sikring av barn er en uheldig utvikling. Foto: (Foto: Colourbox)

Vil du ha tak i et enkelt, lite bilbarnesete i dag, må du antakeligvis opp på et loft eller inn i en gjenbruksbutikk for å lete. I barneutstyrsbutikken finnes de nesten ikke lenger.

– Utviklingen skyldes selvfølgelig at foreldre vil barnas beste, og forsøker å sikre ungene så godt som mulig i bil. Men utviklingen har skjedd uten at forskere er tatt med på råd, mener Jakobsson, som også jobber med barnesikkerhet for Volvo.

Slutter å bruke for tidlig

To ting gjør henne skeptisk til at de enkle barnesetene skrotes, til fordel for de store bilbarnestolene.

– Mange av de litt større barna som har begynt på skole, synes det er barnslig å sitte i de store bilbarnestolene. Resultatet blir dessverre at mange barn helt slutter å sitte på eget sete, flere år før de fyller 12 år, sier Jakobsson.

Det er en uheldig utvikling, fordi avanserte simuleringer av barn i biltrafikkulykker, gjort hos Volvo og Chalmers i Gøteborg, helt tydelig viser at også de større barna blir sikret mye bedre i bil om de kommer høyere opp enn de gjør på det ordinære bilsetet.

– At barnet kommer høyere opp fra setet, gir en veldig mye bedre sikkerhet for barnet. Spesielt i kombinasjon med baksete-airbagene og andre sikkerhetssystemer i moderne biler. Dette oppnår foreldrene også ved hjelp av et enkelt barnesete.

Svensk ulykkesstatistikk bekrefter det forskerne ser i kræsj-laboratoriene sine.

Statistikken viser at barn i alderen ni til 12 år klarer seg dårligere i ulykker enn yngre barn i alderen fire til åtte år. Det setter forskerne i sammenheng med at de større barna oftere ikke sitter på eget sete i bilen.

Råd: Ha begge tilgjengelig

Det andre som gjør Jakobsson og kollegene hennes noe skeptisk til de store bilbarnestolene med rygg, er at disse setene bringer de større barna lenger fram i setet. Ved en kollisjon reduserer dermed avstanden til setet og medpassasjerene foran, og det kan igjen øke risikoen for hodeskader.

– Barn sitter mye tryggere i bil i dag enn de gjorde noen tiår tilbake. Når barn blir alvorlig skadet i bil i dag, ser vi av statistikkene at det først og fremst dreier seg om hodeskader. Derfor er det hodeskadene vi nå retter søkelyset mot.

Veldig rastløse barn og barn som sovner i bilen, bør helst sitte i seter med beskyttelse på siden av hodet. Men andre barn som er blitt litt større, kan godt sitte på et vanlig barnesete, råder Jakobsson.

Et konkret råd fra forskeren til foreldre med barn i alderen fire til 12 år, er å ha både en stor bilbarnestol og et mindre barnesete tilgjengelig. Nekter barnet å sitte i den første, så vil også barnesetet gi mye bedre sikkerhet for barnet i bilen, enn ikke noe sete. Iallfall på kortere turer kan hovedregelen gjerne være at barnet sitter på det enkle barnesetet.

Hele 25 prosent av norske barn sitter så galt festet i bil, at det kan føre til alvorlige eller dødelige skader ved en ulykke. Her ligger den øverste selen riktig, over skulderen. Den nederste selen ligger også riktig, over hofte/ben. (Foto: Colourbox)

Norsk forskningsprosjekt

Marianne Skjerven-Martinsen leder et norsk forskningsprosjekt på alvorlige trafikkulykker, hvor barn under 16 år er involvert. Hun er lege og tar en doktorgrad i sammenheng med prosjektet.

Skjerven-Martinsen er også opptatt av de litt større barna bør sitte på et sete.

– Kommer barna litt høyere opp, ligger setebeltet bedre. Da blir det også mer komfortabelt for barnet.

En forundersøkelse fra det norske forskningsprosjektet er publisert, og i den slår forskerne fast at alvorlige skader på barn ofte skyldes at barna er feil sikret i bilen. I annen undersøkelse fant forskerne at hele 38 prosent av norske barna sitter feil festet. I undersøkelsen som ble utført sammen med Utrykningspolitiet (UP) fant forskerne at:

  • Barna blir feil festet med seler/belter
  • Barnesetene er feil festet til bilen
  • Bagasje og løse gjenstander i bilen ligger feil

– I Norge sitter de aller fleste barn festet med sikkerhetsutstyr. Men vi ser mye feil bruk av utstyret. Det vanligste er at skulderdelen av beltet ligger under armen, at hoftebeltet ligger over magen, eller at beltene er for løse, forteller Skjerven-Martinsen.

Framover er det flere spørsmål forskerne vil se nærmere på:

Hvordan det påvirker sikkerheten at mange barn beveger seg mens de sitter i bil, vet forskerne lite om. Og det er fremdeles ikke godt undersøkt hva gjør det med sikkerheten til barn at de ofte sitter med nettbrett i fanget mens bilen kjører.

Powered by Labrador CMS