Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Søskenkjærlighet kan være så mangt. Nå har forskere likevel påvist at de som har vokst opp med en søster, er gladere og mer harmoniske enn de som er oppdratt i en ren gutteflokk.
Høyere skår av velvære
Forskere fra Universitetet i Ulster i Irland kan dessuten påvise at døtre bidrar til en mer åpen kommunikasjon og dialog i familien, skriver BBC.
Rapporten ble nylig presentert på British Psychological Society Annual Conference i Brighton.
Professor Tony Cassidy har ledet forskningsgruppen som i alt har intervjuet 571 ungdommer i alderen 17 til 25 år. De som ikke hadde en søster var mer deprimerte og ulykkelige, kunne forskerne konstatere.
Deltagerne måtte svare på flere spørsmål, som blant annet om de så positivt på livet og om de hadde psykiske problemer.
Undersøkelsen viste at de som hadde minst én søster, skåret høyest på “velværetesten”. Disse kunne rapportere om bedre støtte hjemmefra, et mer optimistisk syn på tilværelsen og de hadde lettere for håndtere nye situasjoner.
Søstre skaper samhold
- Det virker som søstre oppmuntrer til mer åpen dialog og samhørighet i familien. Alt tyder på at brødre synes å ha motsatt effekt, sier professor Cassidy i en pressemelding fra Universitetet i Ulster.
- Evnen til å uttrykke følelser er enormt viktig for den mentale helsen. Søstre kan bidra til bedre kommunikasjon. Dette er viktig informasjon for dem som arbeider med familier som har problemer, fortsetter han.
Ikke entydig
- Slike studier gir viktig kunnskap om hvilke forhold som spiller inn på barnas utvikling. Men det er vanskeligere å anvende denne kunnskapen som forebyggende. Man kan jo ikke gjøre så mye med barnas kjønn, sier professor og forskningssjef Petter Kristensen ved Statens arbeidsmiljøinstitutt til forskning.no.
- I forskningsmiljøet er det dessuten omdiskutert i hvilken grad familieforhold spiller inn på vår personlighetsutvikling.
Kristensen har tidligere undersøkt hvorvidt rekkefølgen i søskenflokken er avgjørende for barns IQ. I disse undersøkelsene hadde ikke barnas kjønn en vesentlig betydning for utfallet.