Danske menn som hadde høyere målt IQ som unge, var sterkere enn jevnaldrende i 50-årene. (Illustrasjonsfoto: Colourbox)
Menn med høy IQ blir fysisk sprekere
Det kan være en sammenheng mellom menns intelligens og deres fysiske form. Jo smartere de var som unge, jo sterkere er de fysisk i 50-årene.
Nå kan myter stå for fall om magre nerder og hyperintelligente professorer som prioriterer å løse stokastiske differensial-ligninger mens kroppen forfaller.
For en ny dansk studie har funnet en sammenheng mellom mannlig intelligens og fysisk form senere i livet.
Jo smartere mennene var som unge, desto bedre var deres fysiske prestasjoner når de ble 48-56 år. Studien er gjort ved Senter for sunn aldring og Institutt for folkehelse ved Københavns Universitet.
Spretne og stødige
Forskere målte mennenes fysiske ytelse en rekke steder på kroppen. De testet styrken i håndgrepet, ryggstyrken, leggspensten, balansen og hvor lett de kom seg opp fra en stol.
Nesten 3000 danske menn født i 1953 og mellom 1959 og 1961 ble analysert.
– Jo høyere de scoret på intelligenstester i tidlig voksen alder, jo sterkere var deltakerne i ryggen, hendene og bena midtveis i livet. Balansen var også bedre, sier stipendiat Rikke Hødal Meincke ved Senter for sunn aldring og Institutt for folkehelse.
Så mye sterkere var de smarte
Menn med ti poeng høyere IQ enn andre hadde både kraftigere håndgrep, sterkere rygg, bedre hoppspenst, bedre balanse og spenst.
Nærmere bestemt var håndgrepet deres 0,7 kilo sterkere og korsryggen tok en halv kilo mer.
De hoppet også 1 centimeter høyere over bakken, noe som måler leggenes muskelkraft. Balansen var 3,7 prosent bedre, og de reiste seg noe raskere fra en stol.
Øker sjansen for å bli sprek eldre
Men hvorfor er det så viktig å være sterk i 50-årene?
– Jo bedre resultater vi får i slike tester midtveis i livet, jo større er sjansen til å unngå en kraftig reduksjon i fysisk ytelse på våre eldre dager, sier Hødal Meinche.
Vi ønsker vel alle å kunne kle på oss, knytte skolissene og bære matvarene hjem fra butikken lengst mulig. Slike aktiviteter ser vi på som en selvfølge når vi er unge.
Men for å lykkes med å være selvstendig som gammel må vi altså starte i tide.
Har sunnere livsstil
Forskerne vet ikke sikkert hvorfor det er en slik sammenheng mellom ung IQ og styrke midtveis i livet. Men de har en teori:
– En mulig forklaring på sammenhengen kan være at folk med høyere målt intelligens har en sunnere livsstil fordi de lettere forstår og tolker helseinformasjon. De kan for eksempel derfor trene mer regelmessig. Trening kan være en mekanisme som forklarer sammenhengen mellom intelligens og fysisk ytelse, utdyper Rikke Hødal Meincke.
Resultatene fra studien er viktige for fremtidig planlegging av tiltak som kan bidra til å forbedre eller vedlikeholde eldre menneskers fysiske prestasjoner, mener hun.
– Dette kan inkludere å gjøre det enklere for alle å være fysisk aktive gjennom hele livet, uavhengig av evner, sier hun.
Økonomi og barndom
Tidligere forskning har vist at mosjon, helsetilstand og samfunnsøkonomi påvirker fysisk ytelse. Men også faktorer i barndommen kan påvirke fysiske prestasjoner senere i livet.
Men det trengs flere studier for å undersøke hvilke mekanismer som virker inn på aktivitetsnivået, og hvor tiltakene bør settes inn, mener forskerne.
En undersøkelse viste nylig at norske menn med høy utdannelse lever syv år lenger enn menn med bare grunnskole, i gjennomsnitt.
Senter for sunn aldring er sponset av Nordea-fondene.
Kilde:
Rikke Hodal Meinche mfl: Is Intelligence in Early Adulthood Associated With Midlife Physical Performance Among Danish Males? 6. juli 2015. Journal of Aging and Health. Sammendrag.