Elever på videregående er mer fornøyd enn i fjor, men på høyere utdanning er ikke studentene imponert over hva de får. (Foto: Berit Roald/Scanpix/NTB)

Mer fornøyd med videregående skole

Vi blir stadig mindre fornøyd jo høyere oppe i utdanningsløpet barna kommer. Men videregående skoler gjør et byks opp i forhold til i fjor. Studentene ved høgskoler og universiteter er minst fornøyd.

Foreldre ser ut til å være mer fornøyd enn i fjor med utdanningsløpet til sine barn. Men både elever og foreldre blir stadig mindre imponert over tilbudet de får, jo lenger ut i utdanningsløpet podene kommer. 

Og selv om elevene synes at høgskolene er bedre siden i fjor, har høyere utdanning fortsatt litt å gå på. Det viser en omfattende studie av både elevers foreldres tilfredshet med utdanningsløpet i Norge fra EPSI Rating.

Forventninger til høgskolene innfris ikke

Tilfredsheten med undervisningen blant universitet- og høyskolestudenter ligger på nivå med i fjor, ifølge studien. Høyskoler har en liten fremgang fra i fjor, men disse studentene er fortsatt de minst fornøyde. Studenter ved universiteter er mindre fornøyd enn i fjor, og universitetenes fortrinn er blitt redusert.

– Her er det forbedringspotensial, sier daglig leder Fredrik Høst i EPSI Rating Norge.

Elever og studenter har relativt moderate forventninger til skoler og universiteter før de starter studiene. Men folkehøgskolene klarer i større grad enn universiteter og høyskoler å møte og i mange tilfeller å overgå elevenes forventninger.

Folkehøgskoler gjør det godt

Foreldre og elevers tilfredshet med skole og utdanning spriker veldig i takt med barnets alder. Misnøyen stiger jo høyere i utdanningsløpet ungdommen kommer, med unntak av folkehøgskoler som får like positiv tilbakemelding som barnehager, viser EPSIs undersøkelse. (Foto: (Graf: Anne Lise Stranden, forskning.no))

Elever ved norske folkehøgskoler er nok en gang meget godt tilfreds med året ved folkehøgskole.

– Folkehøgskolene har ifølge elevene et godt faglig innhold, engasjerte og kompetente lærere og relevante studieturer.

Dette i kombinasjon med et godt sosialt miljø på skolene bidrar til høy trivsel og til at elevene er meget godt fornøyde, sier Høst.

Videregående skole går frem

Studien viser en tydelig fremgang for den videregående skolen. Opp fra 69 poeng til 76 poeng. 

– Foreldrene oppgir at lærerne har blitt mye flinkere til å engasjere elevene og til å gi dem nødvendig oppfølging, sier Høst.

Tilfredsheten med ungdomskolen og barneskolen går også frem, og totalinntrykket fra målingen er at foreldre jevnt over er mer tilfredse med den norske skolen.

– Både grunnskolen og den videregående skolen kan vise til størst fremgang, sier Fredrik Høst i EPSI Rating Norge.

Mest fornøyd er foreldre med private barnehager, men de kommunale barnehagene tar innpå i forhold til i fjor.

Over 1000 intervjuer

Studien ble gjennomført i oktober og november, og baseres på telefonintervjuer. Totalt ble det foretatt 1047 intervjuer, fordelt på 414 intervjuer for barnehage, 320 for grunnskole og videregående skole og 313 for høyere utdanning. Utvalget er trukket fra databasen til EasyConnect, og respondentene er i alderen 18 til 79 år.

EPSIs modellanalyse er utviklet ved Handelshøgskolen i Stockholm.

Referanse: 

EPSI: Bransjestudier. Utdanningsløpet 2016. 7.desember 2016.

Powered by Labrador CMS