Hvis man ser alle aldre under ett, er nå et usunt kosthold den største livsstilsutfordringen som påvirker helsa vår. (Foto: stu_spivack/Flickr.)
Ja, store porsjoner gjør at vi spiser mer
Hvor mye vi spiser henger oftest sammen med tilgjengelighet og ikke nødvendigvis med overvekt eller manglende selvkontroll.
De aller fleste av oss har allerede hørt at vi spiser mer dersom vi får større porsjoner, enn om porsjonen var mindre.
Men noen ganger er det greit å være helt sikker.
Derfor har vi heldigvis aktører som Cochrane collaboration, en organisasjon som spesialiserer seg i å gå systematisk gjennom brorparten av den forskningen som finnes på et gitt tema. Dermed kan de endelig bekrefte det de fleste av oss allerede var klar over.
Størrelsen teller alltid
Konklusjonen er kanskje ikke så overraskende: Porsjon, innpakning og tallerken – jo større de er, jo mer spiser vi. Forskning.no har tidligere blant annet skrevet om at fargen på tallerkenen påvirker hvor mye du spiser og at fet mat lurer deg til å spise mer.
Da kommer det heller ikke som noe sjokk at den nye studien nå viser at dersom vi konsekvent unngår de gigantiske porsjonene, kan vi redusere det daglige inntaket med mellom 279 og 527 kalorier.
– Det virker kanskje innlysende at jo større porsjonen er, jo mer spiser folk. Men inntil denne systematiske granskingen har bevisene på denne effekten vært sprikende, slik at det helhetlige bildet har vært uklart, sier Gareth Holands, som har bidratt til studien, i en pressemelding.
– Det har også vært en tendens til å fremstille personlige karakteristikker som overvekt eller manglende selvkontroll som hovedårsaken bak overspising, fortsetter han.
Omgivelsene påvirker oss
Holands påpeker at det er de mange anledningene til å overspise som er det virkelige problemet. Han foreslår en rekke tiltak for å få bukt med denne tilgjengeligheten. Alt fra å gjøre større forpakninger mindre tilgjengelig i butikken til en maksgrense på hvor mye man kan servere av sukkerholdig brus og kaloririk, feit mat.
Men forskerne vet lite om hvor effektiv disse tiltakene er, med unntak av å direkte kontrollere størrelsen på det folk spiser. Likevel er de nå sikre på at det finnes et behov for å endre mengden mat og drikke vi inntar.
– For øyeblikket er det altfor enkelt, og ofte rimeligere, for oss å spise og drikke for mye, sier Ian Shelmit som også har bidratt til studien, i samme pressemelding.
Nå oppfordrer han og kollegene til en offentlig diskusjon for å finne nye løsninger for å unngå overspising.
Referanse:
Hollands mfl: Portion, package or tableware size for changing selection and consumption of food, alcohol and tobacco. The Cochrane Library, september 2015, doi: 10.1002/14651858.CD011045. Sammendrag