Tallerkenfargen lurer deg

Står du forsvarsløs mot julens fristelser? Du kan lure deg selv til å forsyne deg mindre, ved å velge strategisk farge og størrelse på tallerken og duk.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Planlegger du å dekke til ribbemiddag med ribbefargede tallerkener i år? 

Ikke det nei. Det gjør du lurt i, ifølge en studie i Journal of Consumer Research - ihvertfall hvis du ønsker å holde linjen inn i det nye året.

Fargen på dekketøyet kan nemlig påvirke hvor mye du lesser på tallerkenen.

For eksempel ser det ut til at man legger ekstra mye tallerkenen, når mat og tallerken har samme farge, ifølge studien.

Jo større tallerkenen er, jo mindre ser porsjonen ut. (Foto: www.colourbox.com)

Kontraster begrenset

Forskerne Koert Van Ittersum ved Georgia Technological Institute og Brian Wansink fra Cornell University Food and Brand Lab fikk med seg med seg 47 studenter til det kulinariske forsøket.

Studentene forsynte seg mindre når fargen på maten sto i kontrast til tallerkenfargen, enn når fargen på maten matchet dekketøyet, ifølge studien.

For eksempel dynget de på med mer spaghetti på en hvit tallerken enn på en rød.

Delboeufs illusjon

Forklaringen kan være det samme optiske bedraget som gjør at vi også ser ut til å legge mer mat på en stor tallerken enn på en liten, tror forskerne.

Fenomenet kalles Delboefs illusjon. 

Hvis du serverer gjester middag på store tallerkener, kan det tenkes at de synes det ser ut som du har vært gnien med porsjonene.

En liten tallerken ser lettere bugnende og full ut, selv om matmengden er den samme som på den store tallerkenen. Fenomenet ser vi i illustrasjonen nedenfor. Den svarte prikken, som kan illustrere mathaugen, ser større ut i en liten sirkel enn i en stor.

(Foto: (Illustrasjon: Colourbox))

Men fargepåvirkningen stoppet ikke ved samspillet mellom mat og tallerken. Også fargeforholdet mellom tallerken og underlag, som duk eller bordplate, hadde betydning for porsjonsstørrelsen, ifølge studien.

Da studentene skulle forsyne seg av en tallerken som hadde en lignende farge som underlaget, viste de mindre grådighet enn når fargekontrasten var større.

Dette kan nok også forklares med Delboeufs illusjon, tror forskerne.

- Hvis du legger en hvit tallerken på en hvit duk, forsvinner på en måte illusjonen fordi du fjerne den ytre sirkelen, og fokuserer bare på den indre, forklarer van Ittersum til den canadiske avisa, The National Post.

Pinnekjøtt på juletallerken. (Foto: Opplysningskontoret for egg og kjøtt)

Hvis du trenger å bremse matinntaket, kan det til og med hende at du vil kunne lure deg selv til å krympe porsjonene en smule ved å velge dekketøy i strategisk riktig farge og størrelse, selv når du er klar over illusjonen, forteller van Ittersum til den canadiske avisa.

- Hvis du vil redusere mengden usunn mat du spiser, bør du velge en tallerken som virkelig står i fargekontrast til denne maten.

- Dersom du vil spise mer av en sunn type mat, bør du velge en tallerken som står i mindre kontrast til den, sier han.

Referanse:

K. Van Ittersum og B. Wansink. Plate Size and Color Suggestibility: The Delboeuf Illusion’s Bias on Serving and Eating Behavior. Journal of Consumer Research 

Powered by Labrador CMS