Hva belaster miljøet mest, norske tomater eller importerte tomater fra Tyrkia? Ifølge samfunnsøkonom og forsker Dora Zsuzsanna Simon, er svaret Tyrkia.
– Klimamessig bør vi ikke dyrke tomat i Norge. Det gir store utslipp å dyrke tomat i drivhus, sa Simon.
Hun sa videre at utslippene ligger på rundt 3,5 kilo CO2 per kilo dyrket tomat i Sverige. I foredraget sier hun at hun antar at tallene for Norge er tilsvarende.
Det er syv ganger mer utslipp enn tyrkiske tomater, sier Simon. Der er utslippene bare rundt en halv kilo CO2 per produserte kilo tomat.
Michel Verheul er seniorforsker ved NIBIO og
har forsket på produksjonen av tomater i Norge. Omtrent 35 prosent av tomatene i norske butikker er dyrket her i landet, sier han.
Han sier også at vannkraften i Norge gjør at tomatproduksjonen her blir omtrent like klimavennlig som i Tyrkia.
Verheul sier at alle tomater som selges i butikk i Norge produseres i drivhus året rundt. Der får over 70 prosent av tomatene lys og varme fra elektriske lys.
– De
elektriske lysene gir også varme og er veldig effektive for
planteproduksjon. Planter trenger både
lys og varme for å vokse godt, sier han.
Verheul forteller at undersøkelser viser at når denne typen elektrisk lys brukes til helårsproduksjon, så blir utslippene for hver kilo tomat rundt 0,6 kilo CO2.
– Det ligger omtrent på det samme som i Tyrkia, sier han.
Verheul sier også at det ikke bare er utslipp som er relevant i
produksjonen av tomater. Hvor mye vann vi bruker, er også viktig, mener han.
– I
Tyrkia bruker de seks ganger så mye vann per kilo tomat sammenlignet med Norge. I land som
Tyrkia og Spania er vann en begrenset ressurs. Det virker ikke miljøvennlig for
meg å frakte tomater som er 90 prosent vann fra et land som må bruke mye vann for å
produsere dette for Norge.
– Beregninger viser at vi bruker mindre energi per kilo tomat i Norge sammenlignet med Spania eller
Tyrkia.
Han forteller at undersøkelser gjort i Rogaland i 2021 viser at klimagassutslippene lå på 2,2 kilo CO2 per kilo tomat.
Det er fordi det fortsatt er produsenter som bruker fossil energi og fordi små tomater har et høyere utslipp av klimagass per kilo, ifølge Verheul.
Han sier også at alle land har et etisk ansvar for
å produsere mat så godt de kan med de ressursene de har.
Annonse
– En kan stille spørsmål
om vi kan bruke vår kjøpekraft i Norge for å opprettholde en produksjon som er
lite bærekraftig i land vi importerer fra. På lang sikt kan det ikke være
fornuftig å øke import fra Tyrkia. Vi bør heller legge til rette for en
bærekraftig produksjon i Norge, sier Verheul.
– Kun eksempel
Etter å ha blitt forlagt kommentarene til Verheul presiserer Dora Zsuzsanna Simon at hennes foredrag på Kåkånomics ikke handlet om tomater alene,
men om utslipp av matproduksjon i hele verden.
Tomater blir i denne sammenheng kun brukt som et eksempel, sier hun.